Predlog novele zakona o visokem šolstvu gre v javno razpravo

Med drugim novela napoveduje prehod na institucionalno akreditacijo in širi tudi možnost izvajanja programov v angleškem jeziku.
Objavljeno
26. februar 2016 16.56
hočevar univerza
Tina Kristan
Tina Kristan
Predlog je z deležniki usklajen do te mere, da ga ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pošilja v javno razpravo. Ta se bo zaključila 21. marca. V njem si kot cilj postavljajo zvišanje sredstev za študijsko dejavnost na en odstotek bruto domačega proizvoda. Zdaj znaša 0,62-odstotka. Do kdaj bi moral biti ta cilj dosežen, ni zapisano. Hkrati poleg temeljnega stebra financiranja predlog novele uvaja še razvojnega.

Poleg tega predlog napoveduje prehod na institucionalno akreditacijo, ob čemer ohranja prvo akreditacijo študijskih programov. Tako bo vsak študijski program moral čez postopek na nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu ob ustanovitvi, ne pa več v naslednjih letih. Akreditacija bo instituciji podeljena za pet in ne več za sedem let, kot to velja zdaj.

Novela širi tudi možnost izvajanja programov v angleškem jeziku. To bo mogoče, če se bodo v slovenščini predavali primerljivi študijski programi. Pravico do volitev rektorjev in dekanov se podeljuje tudi nepedagoškim sodelavcem, študentski status diplomantov pa poteče ob koncu leta, tudi če študij zaključijo prej.

Vse to bo veljalo, če bo novela na koncu tudi sprejeta v parlamentu. Po javni razpravi sledijo koalicijska pogajanja, nato še postopek v parlamentu. Ob tem ministrstvo obljublja, da bodo, ko bo ta postopek zaključen, začeli s pripravo celovite spremembe zakona. Na ministrstvu z Majo Makovec Brenčič na čelu so se namreč ob začetku svojega mandata odločili, da najprej z novelo čim hitreje spremenijo dele, ki so nujni popravkov, tudi zaradi odločbe ustavnega sodišča, da je zakon v nasprotju z ustavo, saj financiranje visokošolskih institucij ni zakonsko določeno, najprej z novelo.