Predlog prisilne poravnave Kapele d.d. zavrnjen

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je obenem zagrozil z odpovedjo zakupa 100 ha vinogradov, če ne plačajo zakupnine.

Objavljeno
22. april 2015 22.21
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Radenci - Murskosoboško okrožno sodišče je včeraj zato, ker ga upniki v štirih mesecih niso potrdili, zavrnilo predlog poenostavljene prisilne poravnave za vinogradniško družbo Kapela d.d.. Ker je podjetje ostalo skoraj brez zaposlenih, brez denarja in brez zalog, bo šlo v stečaj, če ga lastnik ne uspe hitro prodati. Poseben problem pa so zakupljeni državni vinogradi.

Stečaj Kapele so zaposleni sicer predlagali že lansko leto, a jih je lastnik Tovarne močnih krmil Črnci Franc Podlesek, ki preko TMK lastniško obvladuje tudi Kapelo, prehitel s predlogom prisilne poravnave. Do vložitve predloga novembra lani si je podjetje nabralo za 4,37 milijonov evrov neporavnanih obveznosti, med večjimi upniki pa so tudi delavci. Okrog 25 zaposlenim plač niso redno izplačevali že od lanske pomladi, še prej pa so nehali nakazovati socialne dajatve zanje. Tudi za redno obdelovanje vinogradov - kakšnih 100 hektarjev jih ima Kapela v zakupu od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov - denarja ni bilo dovolj. Ko so delavci zaradi neizplačanih plač poleti začeli stavkati, pa se je delo v vinogradih skoraj povsem ustavilo.

Sklad je zaradi slabe obdelanosti vinogradov Kapeli poslal opomin pred odpovedjo pogodbe že lani jeseni, vendar so do sedaj s samo nekaj preostalimi zaposlenimi veliko prepozno uspeli obrezati šele polovico vinogradov, zaradi neopravljenih škropljenj pa je v teh vinogradih velika nevarnost širjenja bolezni in škodljivcev. Sklad je zato družbi pred kratkim poslal odpoved zakupne pogodbe zaradi neobdelanosti, vendar lahko ta stopi v veljavo šele konec leta. Ker bi radi, da bi kdo vendarle pravočasno obdelal vinograde in rešil letošnjo letino, so s Sklada Kapeli pred kratkim poslali še zahtevek za plačilo zaostalih zakupnin do 29. aprila, nam je povedala direktorica sklada Irena Šinko. Iz časa pred predlogom prisilke Kapela Skladu dolguje okrog 10.000 evrov, po predlogu pa še 2.500 evrov. Če denarja ne bo, lahko Sklad zakupno pogodbo prekine takoj naslednji dan.

»Borim se, da bi podjetje ostalo, a težko bo,« nam je včeraj dejal lastnik Kapele Franc Podlesek. Dejal je, da ima še vedno dva kupca, ki se zanimata za podjetje, in da bodo rezultati pogajanj z njima znani v nekaj dneh. »Če nam ne bo uspelo, pa bo podjetje verjetno šlo v stečaj. Tudi denarja za plačilo zakupnin, ki jih zahteva Sklad, nimamo oziroma nimamo denarja za nadaljnje obdelovanje vinogradov. Še vedno poskušam rešiti, kar se rešiti da, a nisem jaz kriv, da v Sloveniji danes ničesar več ni mogoče prodati.«

Župan občine Radenci Janko Rihtarič pa pravi, da se občina sicer ne sme vmešavati v dogajanje v gospodarskih družbah, vendar pa je njihov interes, da nekdo vseh sto hektarjev državnih vinogradov še pravočasno obdela in poškropi z zaščitnimi sredstvi, da se bolezni in škodljivci ne bi širili tudi na sosednje vinograde. Pravi tudi, da so del površin pripravljeni zakupiti nekateri večji vinogradniki v občini, menda pa se za te vinograde zanimajo tudi Radgonske Gorice iz Gornje Radgone. Njihov direktor Borut Cvetkovič nam je včeraj povedal, da jih nakup celega podjetja Kapela kljub temu, da so že sedaj njegovi desetodstotni lastnik, ne zanima, zanima pa jih zakup vinogradov, če bodo pogoji Sklada sprejemljivi.

Kako se bo zadeva razpletla, bo znano verjetno takoj po prvomajskih praznikih.