Predlog zakona o konoplji zbral dovolj podpisov

V dveh mesecih je Slovenski konopljin socialni klub za tri predloge zakonov zbral okrog 27.000 podpisov.

Objavljeno
13. december 2013 11.38
Ni. Č., V. V., Delo.si
Ni. Č., V. V., Delo.si

Ljubljana - Po neuradnih podatkih so trije predlogi zakonov - o konoplji, samozdravljenju in osnovnem bivanju, prejeli skupaj okoli 27.000 podpisov.

Posamezno se je pri podpisih najbolje odrezal predlog zakona o konoplji, ki je prejel 10.879 podpisov, predlog zakona o samozdravljenju je podpisalo 8835 ljudi, 8032 podpornikov pa je svoj podpis namenilo predlogu zakona o osnovnem bivanju.

Po besedah Jake Bitenca, predsednika Slovenskega konopljinega socialnega kluba, se odpira veliko možnosti. Podpisi so zbrani, »zdaj se naše delo šele zares začne«, je povedal za Delo. Predloge zakonov bodo predvidoma do 23. decembra vložili v zakonodajni postopek. Nekoliko ga skrbi, da bi naftno-kemični lobiji pritisnili na zavoro in predloge ustavili še pred obravnavo v državnem zboru. Če ne bodo dobili pozitivnega mnenja parlamentarnih komisij, napoveduje možnost referendumske pobude.

»Pričakoval sem, da nam bo uspelo,« je priznal, »čeprav je urnik delovanja upravnih enot precej rigorozen, saj so uradi odprti le do 15. ure«, pa tudi dvomesečni rok za zbiranje podpisov je bil videti razmeroma kratek.

Ko je analiziral podpise, je ugotovil, da so predloge podprle vse generacije, kar ga ne preseneča. Njegovih predavanj se udeležujejo tisti z zdravstvenimi težavami, med katerimi je veliko starejših. In kot je razvidno na spletnih forumih in nenazadnje iz branosti članka, ki smo ga nedavno objavili v Delu, Slovence vse bolj zanima zdravljenje s konopljevim oziroma hašiševim oljem.