Predor Markovec spet na revizijski komisiji

Kolektor Koling ima razloge za ugovor, da bi cesto zgradilo hrvaško podjetje.

Objavljeno
20. avgust 2014 17.53
Predor Markovec
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Pri dograjevanju predora Markovec se je spet zapletlo. In to pri izbiri izvajalca za dokončanje del na trasi hitre ceste Koper–Izola. Dars je 27. junija za izvajalca izbral hrvaško podjetje GP KRK, a se je na odločitev pritožilo podjetje Kolektor Koling iz Idrije. Zdaj je pritožba v reševanju na Državni revizijski komisiji. Njen predsednik Borut Smrdel je včeraj ocenil, da bodo odločitev sprejeli še ta mesec.

Končanje Markovca oziroma odprtje prometa skozenj je odvisno od končanja 3,1 kilometra dolge cestne trase zunaj predora. Dars je na ponovljeni razpis pridobil ponudbe sedmih zainteresiranih gradbenih podjetij in 27. junija odločil, da je zaradi najcenejše ponudbe (4.125.661 evrov) najprimernješi izvajalec GP KRK iz Hrvaške.

Toda Kolektor Koling, ki je podal drugo najcenejšo ponudbo za dokončanje del ( 4.632.207 evrov) se je v roku (v osmih dneh) pritožil in Dars je 28. julija pritožbo odstopil Državni revizijski komisiji. Sledilo je še nekaj dopolnjevanj dokumentacije in po besedah Boruta Smrdela ima komisija še približno teden dni časa, da v predvidenem roku (15 delovnih dni od popolne dokumentacije) odloči o tem primeru. Od tega bo odvisno, ali bo Darsu uspelo uresničiti zadnjo napoved (v preteklosti sicer večkrat spremenjeno), da bo predor končan do konca leta 2014. To se bo lahko zgodilo, če bo Državna revizijska komisija zavrnila Kolektorjevo zahtevo za revizijo, ali pa jo bo sprejela in menila, da lahko naročnik dela odda drugemu najugodnejšemu ponudniku.

Zaključne faze dela

Direktor prodaje Kolektor Kolinga Marko Trampuž nam zaradi korektnosti postopka ni hotel navesti razlogov in vsebine njihove pritožbe, ocenil pa je, da komisiji razpisa ni treba razveljaviti in da lahko razveljavi samo izbiro ponudnika ter dopusti možnost oddaje drugemu izvajalcu. Teoretično torej ostaja možnost, da bi Dars že septembra prišel do izvajalca, če se po novi odločitvi nihče ne mogel več pritožiti.

Na Darsu so nam včeraj odgovorili, da si prizadevajo, da bo hitra cesta Koper–Izola (skupaj s predorom Markovec) prometu predana v skladu s terminskim planom, torej do konca leta. Izvajalci so namreč soglašali s pogojem, da bi manjkajoče tri kilometre ceste na izolski strani ceste in dobrih sto metrov ceste na koprski strani predora lahko zgradili v 90 dneh od uvedbe v delo. To bi se moralo zgoditi pred 1. oktobrom.

Pred predorom so zdaj v zaključni fazi dela, povezani z vgrajevanjem strojne in elektroopreme (podzemne inštalacije, jaški ...). Včeraj so asfaltirali del dostopa do energetskega objekta pred predorom v Kopru. V predoru pa konzorcij več slovenskih podjetij vgrajuje elektro- in strojno opremo in naj bi dela zaključili konec oktobra. Do konca leta naj bi zaključili tudi gradnjo priključka Izola, ki pa ni pogoj za dokončanje hitre ceste med Koprom in Izolo.

Odločitev revizijske komisije

Hitrost končanja predora Markovec je zdaj odvisna od odločitve revizijske komisije, skoraj dokončno pa je jasno, da bo predor skrajšal razdaljo med Izolo in Koprom že pred prihodnjo turistično sezono. Pred predorom potekajo zaključna dela, a do odprtja je še daleč.