Sekretarka ostaja, predsednica šla, RKS razklan

Zbor članov RKS na današnji izredni seji ni razrešil generalne sekretarke Renate Brunskole.

Objavljeno
29. februar 2016 14.57
Rdeči križ
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana - Še zdaleč ni šlo za osebni spopad dveh značajsko zelo močnih žensk, temveč za razhajanje v viziji in konceptu dela Rdečega križa Slovenije. Tako nekateri poznavalci ocenjujejo včerajšnji odločanje zbora članove te humanitarne organizacije, ki bo v naslednjih tednih iskala novega predsednik.

Sedemindvajset predstavnikov območnih enot RKS je podprlo predlog predsednice RKS Nataše Pirc Musar po razrešitvi generalne sekretarke Renate Brunskole, 30 pa je glasovalo proti. Tako Renata Brunskole ostaja poslovodeča na čelu največje humanitarne organizacije pri nas, Nataša Pirc Musar pa je s svoje funkcije, ki jo je opravljala prostovoljsko, takoj odstopila.

»Moja želja je, da ugled RKS ostane, kakršen je. Trudili se bomo, da temeljno poslanstvo uresničujemo vsak dan v dobro ljudi,« je ob zahvali za zaupanje izjavila Renata Brunskole, ki predloga o svoji razrešitvi noče komentirati, češ da ne bo govorila o rečeh, ki so že preteklost. Meni, da je člane prepričala s svojim trudom in predanim delom. Zagotovila je, da je nadzorni odbor minuli petek pozitivno ocenil poslovno delo RKS v minulem letu ter da spor v vodstvu ni imel vpliva na ugled RKS v javnosti, niti na donacije darovalcev. »Kratkoročno gledano pa zagotovo ni bilo dobro, saj ljudje ne maramo prepirov,« je dejala Brunskoletova.

Nataša Pirc Musar, ki je bila za predsednico izvoljena junija 2015, je po glasovanju sporočila, da spoštuje voljo zbora članov. Predsednica RKS je postala z željo, da s svojo energijo in znanjem največjo in najstarejšo humanitarno organizacijo modernizira in posodobi procese dela. RKS tudi v prihodnje želi uspešno izvajanje humanitarnega poslanstva.

Eni vidijo razvoj drugače

»Nasprotovanja v vodstvu niso vplivala na delo območnih združenj. Upamo, da bo tako tudi v prihodnje,« je komentiral Aleš Vrečko, predsedujoči na včerajšnjem izrednem zboru članov.

Vendar odzivi kažejo, da z odhodom predsednice ni konec razhajanj v organizaciji, ki letos obeležuje 150 let dela na slovenskih tleh, temveč so se pokazala globja nesoglasja. »Z Natašo Pirc Musar je organizacija videla vizijo razvoja, pomladitve, spoštovanja temeljnih načel, poštenosti, zaupanja. Globoko obžalujemo rezultat, ki kaže, da organizacija očitno v svojih nedrjih ni dozorela času in da je klonila tudi pod pritiski politike,« je bila kritična Anita Caruso iz ljubljanskega območnega združenja, ki je odstopila kot članica glavnega odbora RKS. Po njenih besedah ima generalna sekretarka naloge poslovodenja, a je bilo delovanje organov RKS moteno.

»Organizacija že vrsto let ni bila tako zmanipulirana, kot je v tem primeru. V RKS delujejo preprosti, dobronamerni, humanitarni ljudje, ki se predajajo delu in so kot taki lahek plen v rokah interesnih skupin in lobijev. Mogoče tudi zato, ker na terenu v območnih združenjih ni vse tako, kot bi moralo biti. V nekaterih ni niti ekip prve pomoči, niti ne izvajajo v polnem obsegu nalog, ki jih zahtevajo javna pooblastila,« je naštela Anita Caruso.

»V RKS smo ljudje, ki razmišljamo humanitarno in se na stiske ljudi odzivamo humanitarno. Politiki pa ne razmišljajo humanitarno, ne razumejo te energije v humanitarni organizaciji. Naša generalna sekretarka izhaja iz političnih krogov in tako tudi razmišlja. RKS je razklan, en pol se zavzema za razvoj, drugi bi pa obždel v svojih okopih,« meni dosedanja predstavnica osrednjeslovenske regije v glavnem odboru RKS.

Območna združenja bodo predlagala, kdo bo naslednik Nataše Pirc Musar, o predlogih pa bo glasoval zbor članov. Do tedaj bo zakonita zastopnica RKS podpredsednica Irena Nečemer