Samovoljni predsednik zavzel skakalnice

Viktor Robnik novemu vodstvu kluba noče predati poslov, petim mladim skakalcem iz Mislinje pa onemogoča trenirati doma in tekmovati na tekmah.

Objavljeno
07. januar 2016 20.55
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Mislinja – Nekdanji skakalec Milan Živic že vse od izvolitve na mesto predsednika smučarskega skakalnega kluba v Mislinji ne more do ključev objektov skakalnice in klubskih kombijev. Nekdanji dolgoletni predsednik Viktor Robnik ne priznava skupščine, razpolaga s klubskim denarjem, objekti in kombiji, peterica uporniških mladih skakalcev pa trenira v nemogočih razmerah in se ne more udeleževati tekem.

Pred skoraj letom dni je Viktor Robnik napovedal, da se ne bo več potegoval za funkcijo predsednika kluba, člane izvršnega odbora pa je pozval, naj do skupščine poiščejo novega predsednika. To so tudi storili in izvolili nekdanjega skakalca Milana Živica iz Velenja, Viktorju Robniku pa za zasluge pri razvoju skakalnega športa dodelili častno članstvo v klubu. A že naslednjega dne, ob predvideni primopredaji, Robnik novemu vodstvu ni hotel predati ključev objektov na skakalnici in klubskih kombijev. Izjavil je, da skupščine ne priznava, klub se je razdelil na dva tabora, ki se pogovarjata le še prek odvetnikov.

Skakalci brez licenc

Četverica skakalcev, med katerimi sta Robnikov vnuk in nečak, lahko kljub sporom trenira na domačih skakalnicah, na klubske stroške pa pogosto tudi drugje. Na razpolago jim je klubski kombi, fantje pa lahko tekmujejo na tekmovanjih, ki jih zanje izbere trener. V povsem drugačnem položaju so štirje mladi skakalci in skakalka iz uporniškega tabora. Ker so se njihovi starši uprli samovoljnemu ravnanju Robnika, jih ta ne priznava več za člane kluba, čeprav so v njem že od leta 2011. Tako jih na Smučarski zvezi Slovenije ni registriral in s tem onemogočil pridobitev članske izkaznice Smučarske zveze Slovenije, ki je pogoj za sodelovanje na skakalnih tekmah. »Naši otroci so izgubili poletno sezono, za zimsko pa smo starši zanje sami organizirali treninge. Za kondicijske treninge nam je telovadnico odstopila podružnična osnovna šola v Doliču, za treninge na skakalnicah pa moramo starši seči v svoj žep,« pravi mati Klavdija Vetrih. Otroke na treninge vozijo v Zagorje ob Savi, Ljubno ob Savinji in Vizore. Mojca Fele je povedala, da so poskušali doseči začasno odločbo o registraciji spremembe zakonitega zastopnika kluba in spremembi naslova njegovega sedeža. Upravna enota v Slovenj Gradcu je njihov predlog zavrnila z argumentom, da klub že ima zakonitega zastopnika Viktorja Robnika.

Upravna enota mimo pravil

A upravna enota v Slovenj Gradcu vseh upravnih postopkov ni speljala po pravilih. Ministrstvo za notranje zadeve je po pritožbi Milana Živica ugotovilo, da je kršila pravila, ko je Viktorju Robniku priznala status stranskega udeleženca, novoizvoljenega predsednika kluba pa kar trikrat pozvala k dopolnitvi vloge za registracijo spremembe zastopnika društva, rok za dopolnitev zahteve pa v vsakem pozivu postavila krajši od petnajst dni. Načelnica upravne enote v Slovenj Gradcu Irena Sešelj je dejala, da so napako že popravili in Robniku zavrnili status stranskega udeleženca v postopku. Na sklep sta se pritožili obe strani, tudi Milan Živic, ker upravna enota v sklepu ni odločila o stroških postopka. Zadeva je od konca lanskega leta tako spet na ministrstvu za notranje zadeve, kjer se bodo odločili, ali bodo odločanje vrnili na upravno enoto v Slovenj Gradec, možno pa je tudi, da bodo o njej odločali sami. Milan Živic dogajanje opisuje kot katastrofalno, a mu volje do dela in vodenja kluba, ki ga uradno še ni prevzel, ne zmanjkuje: »Otroci, s katerimi delamo, imajo velik potencial. Zaradi njih sem pripravljen pomagati.«

Policisti na skakalnici

Na Smučarski zvezi Slovenije so povedali, da vedo, kakšne so razmere v klubu, in da so pripravljeni pomagati pri reševanju težav, a imajo veliko dela s člansko reprezentanco. Zaradi nesoglasij v klubu je bila lani na skakalnicah kar trikrat tudi policija. Prvič so jih klicali, ker so morali starši nasilno odstraniti Robnikovo ključavnico na črpališču za vodo, da bi lahko pred treningom namočili plastiko na skakalnicah. Drugič so starši za nemoteno opravljanje treningov na silo odstranili kar dve njegovi obešanki, tretjič pa je može postave pozval na pomoč član izvršilnega odbora kluba.

Robnik molči

Viktor Robnik je pogovor z Delom zavrnil, rekoč, da se ni z nikomer prepiral in da takšno pisanje nima nobenega pozitivnega učinka. »Pišite raje, zakaj iz Ljubljane dobimo vedno manj denarja,« je zabrusil v telefon. Nekateri ugibajo, da stari predsednik noče odstopiti zaradi ambicioznih načrtov, ki naj bi jih smučarska skakalna zveza imela s propadajočo skakalno infrastrukturo v Mislinji. Na Smučarski zvezi Slovenije nameravajo vse pojasniti v prihodnjih dneh. Te dni je vsa njihova pozornost usmerjena v Prevca. »Kako pa bodo do mladih Prevcev prišli v prihodnje, če si bodo zatiskali oči pred razmerami v nekaterih skakalnih regijah,« se sprašujejo starši, zbrani okoli Živica, ki od odgovornih na Smučarski zvezi Slovenije ne pričakujejo drugega, kot da otrokom omogočijo tekmovati.