Medgeneracijsko sodelovanje s prepletanjem mladih pobud in starih izkušenj

Predstavniki upokojenske organizacije in treh mladinskih želijo svoje pobude uvrstiti v predvolilno kampanjo.

Objavljeno
20. december 2017 17.42
medgeneracijski dogovor
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana - Pokojninski in zdravstveni sistem, stanovanjska politika, politika zaposlovanja, vključevanje vseh generacij v družbo in njihovo vplivanje na politične odločitve, je le nekaj od področij, pri katerih bodo v prihodnje sodelovali dijaška in študentska organizacije, mladinski svet ter zveza društev upokojencev.

Osrednja teme, s katerimi se bodo po novem letu začeli ukvarjati v novoustanovljenem koordinacijskem odboru, so dolgoživa družba, pokojninska reforma, reševanje nakopičenih težav v zdravstvu, izboljšanje gmotnega položaja upokojencev, denimo z rednim usklajevanjem pokojnin in prejemanjem dodatkov in nenazadnje vprašanje mladih, je včeraj napovedal Janez Sušnik predsednik zveze društev upokojencev.

Obregnil se je tudi ob počasno sprejemanje zakona o dolgotrajni oskrbi, delovanje demografskega sklada in nezadostno podpiranje gospodarstva.

                                                      Janez Sušnik. Foto: Blaž Samec/Delo

»Naš cilj je, da bo gospodarstvo rastlo, da si bomo lahko privoščili nekaj več izdatkov za stvari, ki so bile v teh letih osiromašene,« je pojasnil in zatrdil, da je zveza proti napovedanim stavkam v javnem sektorju, saj so zanje delavci v zasebnem sektorju v še bolj nezavidljivem položaju. Država je po njegovih besedah že tako ali tako preveč zadolžena za takšne poteze, prihodnje generacije pa bodo zaradi javnega dolga zelo obremenjene.

Od besed k dejanjem

K medgeneracijski solidarnosti so se zavezali tudi formalno, s podpisom dogovora. Naslednji korak bodo storili januarja z oblikovanjem omenjenega odbora, v katerem bosta sedela po dva predstavnika vsake organizacije.

                                              Aleksandar Spremo. Foto: Blaž Samec/Delo

Njihova naloga bo oblikovanje akcijskega načrta s konkretnimi predlogi sodelovanja.  Od lepih besed je namreč treba prestopiti k udejanju v praksi, saj je solidarnost med mladimi in starejšimi nujna in neizogibna, še zlasti na političnem polju, je dejal Aleksandar Spremo, predsednik študentske organizacije.

                                                     Tin Kampl. Foto: Blaž Samec/Delo

Tin Kampl, predsednik mladinskega sveta, pravi, da bodo s skupnimi močmi skušali obrniti splošno mnenje, da mora vsakdo v družbi poskrbeti sam zase, brez zanašanja na solidarnost.

                                             Žiga Stopinšek. Foto: Blaž Samec/Delo

Za spremembe bodo iskali širok konsenz, je dodal Žiga Stopinšek, predsednik dijaške organizacije. Mladi imajo v načrtih predvsem ukvarjanje s področji vzgoje in izobraževanja, sistema varstva otrok, štipendijske in stanovanjske politiko ter zaposlovanjem.

Vsi predsedniki pričakujejo, da bodo njihovi apeli postali del predvolilnih soočenj. Poleg tega, da nameravajo vlagati zakonodajne pobude in komentarje na predlagane zakone, želijo spodbuditi še spremembe političnega sistema.