Preimenovanje vojašnic jezi tudi koalicijo

Parlamentarni odbor za obrambo bo glasoval o predlogu, da se ime Vojašnice Franc Rozman - Stane ne spreminja.

Objavljeno
29. junij 2012 21.50
*jsu* VOJSKA V AFGANISTAN
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana – Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Franc Jurša (Desus) bo na pobudo poslanca Janka Vebra (SD) prihodnjo sredo sklical nujno sejo odbora. Jurša se strinja s predlogom SD, naj se Vojašnici Franca Rozmana - Staneta ne spreminja imena.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je danes zahteval sklic nujne seje parlamentarnega odbora za obrambo.

Odboru predlaga, naj obrambnega ministra Aleša Hojsa pozove k razveljavitvi odredbe o preimenovanju Vojašnice Franca Rozmana - Staneta.

»Mirno lahko zapišete, da menim podobno kot poslanec Veber. Vojašnica Franca Rozmana - Staneta naj ostane Vojašnica Franca Rozmana Staneta,« je povedal predsednik odbora Franc Jurša iz koalicijskega Desusa.

Napovedal je, da bo v kratkem poklical tudi obrambnega ministra Aleša Hojsa, »da bom ugotovil, kaj ga je gnalo v takšno odločitev«. Jurša je nujno sejo obrambnega odbora DZ sklical na prvi možni dan – začela se bo v sredo ob 18. uri.

In kakšen bi lahko bil izid?

Ko smo Roberta Hrovata, enega od poslancev SDS v odboru, vprašali, kakšno bo njegovo mnenje na seji, nas je napotil na vodstvo stranke. Je pa povedal, da SDS predloga SD ne bo podprla. Tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin predloga ne bo podprl.

»Brez TO, ki se je pozneje preoblikovala v SV, ne bi mogli zavarovati politične odločitve za osamosvojitev Slovenije. Zato podpiram odločitev ministra Hojsa, da je ena najpomembnejših vojašnic poimenovana po pripadniku TO, ki je za samostojnost žrtvoval svoje življenje«.

V Državljanski listi bo o preimenovanju vojašnice njihova poslanska skupina razpravljala v torek, ko bodo tudi razglasili svoje mnenje.

»Sem za to, da vojašnica ostane poimenovana po Francu Rozmanu - Stanetu, kar bom v sredo na odboru tudi zagovarjala,« je povedala Melita Župevc (PS).

Da bi predlog SD na odboru morda podprla tudi SLS, je za Delo povedal predsednik SLS Radovan Žerjav. »Mislil sem, da smo glede ideoloških razhajanj končali. V tem trenutku tega preimenovanja res ne potrebujemo. Vsekakor se bomo v stranki o tem pogovorili, do zdaj se o tej zadevi še nismo. Se pa lahko tudi pri nas zgodi, da bomo proti preimenovanju.«

Parlamentarni odbor ima 13 članov: po štirje poslanci prihajajo iz vrst SDS in PS, preostale stranke pa imajo po enega predstavnika. Če je navedeno res, bi torej odbor Vebrov predlog lahko celo sprejel.