Prekrškarji veseli, država pa ob milijone

Stavka in proračun: Decembra skoraj tri milijone evrov manj denarja.

Objavljeno
19. januar 2016 21.23
policisti
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Medtem ko si storilci (milejših) prekrškov verjetno želijo, da bi se policijska stavka nadaljevala, to državnemu proračunu že povzroča milijonsko luknjo. V primerjavi z letom prej je bilo decembra izrečenih za skoraj tri milijone evrov manj glob.

Čeprav so bili možje v modrem na podlagi statističnih podatkov zadnjih treh let decembra pri izrekanju glob že na splošno nekoliko bolj zadržani kot druge mesece v letu, je konec lanskega leta viden očiten upad tako po številu izrečenih glob za prekrške kot v znesku, ki se je nakapljal v državni proračun.

Nimajo proste odločitve

Policisti, ki stavkajo, nimajo povsem proste odločitve, kako bo potekal njihov socialni boj. To se je, denimo, pokazalo pred dnevi, ko so napovedali, da bodo na mejnem prehodu s Hrvaško poostrili nadzor, a so potem stopili korak nazaj, saj so, tako kaže, spoznali, da jim tega ne more narekovati vodstvo sindikata, ampak skladno z zakonodajo in schengenskimi pravili poostren nadzor lahko odredi le starešina.

Policisti v času stavke izvajajo večinoma le nujne naloge, državljanom pa gredo na roko pri izrečenih globah. Ker skozi prste pogledajo pri milejših prekrških, je tudi kazni manj. Decembra so (podatki zaradi obdelave podatkov še niso dokončni) spisali malo manj kot štiri tisoč obrazcev za prekrške (en obrazec ima lahko več prekrškov), leto prej pa v istem mesecu 14.552, decembra 2013 pa kar 17.815. Če to prenesemo v evre, so decembra napisali za 1,7 milijona evrov glob, kar je skoraj tri milijone evrov manj kot decembra leta 2014 in 3,7 milijona evrov manj kot v istem obdobju leta 2013.

Manj prihodkov in varnosti

Izrečenih glob zaradi prekrškov je policija leta 2013 izrekla za 70,4 milijona evrov, leta 2014 za malo manj kot 75 milijonov evrov, lani pa za 66,13 milijona evrov.

Sindikata sta že pred časom opozorila, da se stavka ne bo poznala le v zmanjšanju prihodov, temveč tudi v zmanjšanju varnosti in povečanju premoženjske kriminalitete. Stavki, ki traja od 18. novembra, še ni videti konca. Z obeh strani je bilo slišati tudi že optimistične napovedi, ki pa so se hitro razblinile.