Prenovili soško hidroelektrarno presežkov

Ena izmed petih večjih hidroelektrarn na Soči deluje nepretrgoma že 75 let, z obnovo strojnice pa so ji življenjsko dobo podaljšali še za nekaj desetletij.

Objavljeno
18. november 2014 23.58
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Soške elektrarne Nova Gorica (Seng) so za približno 32 milijonov evrov včeraj dokončale obnovo hidroelektrarne Doblar I.  Naslednje leto bo Seng obnovil še HE Plave I.

Ko so leta 1936 še pod italijansko okupacijo zasnovali HE Doblar I in jo čez tri leta dokončali, je bila to ena najsodobnejših hidroelektrarn na svetu, danes pa velja za eno najstarejših večjih neprekinjeno delujočih elektrarn.

Voda je turbine poganjala tudi med posodobitvijo, ki se je začela leta 2009, saj sta od treh generatorjev vedno delovala dva. »Zamenjali smo celotno opremo v strojnici. Povečali smo pretok in moč, življenjsko dobo elektrarne pa smo podaljšali za 30 do 40 let,« je po odprtju pojasnil direktor Seng Vladimir Gabrijelčič.

Po Soči bodo pozornost namenili pritokom

Ciklus večjih naložb, ki se je začel z odprtjem HE Solkan leta 1984 in nadaljeval z gradnjo HE Doblar II in HE Plave II leta 2002 ter dokončanjem črpalne hidroelektrarne Avče leta 2010, se počasi končuje. Prihodnje leto bodo za 11 milijonov evrov prenovili še HE Plave I, ki obratuje od leta 1940.

Novim naložbam se Seng ne namerava odpovedati. Skupaj z Dravskimi in Savskimi elektrarnami ter Termoelektrarno Brestanico želijo graditi verigo petih hidroelektrarn na spodnji Savi.

Zanimanje imajo tudi glede morebitne izrabe pritokov reke Soče, predvsem na reki Učji in Idrijci. »Tu smo zelo zainteresirani, so pa veliki problemi, kako sploh priti v ta prostor. Da bi izpeljali projekte, bi morali spremeniti tudi zakon o reki Soči,« je povedal direktor.

Da bi energetiki lahko spodbudili spremembo zakonodaje, je priznal tudi predsednik uprave Holdinga Slovenskih elektrarn Blaž Košorok: »Toda najprej je treba dokazati ekonomsko upravičenost morebitnih projektov. Zdaj razmišljamo bolj o posodobitvah sedanjih. Morda tudi o novogradnjah na pritokih Soče, toda vse z upoštevanjem okoljske zakonodaje.«