Preplačil občina ne namerava vrniti

Zavezanci še naprej čakajo na županova pojasnila. Na podlagi sodbe štirim vrnili 73.000 evrov, drugim 300 občanom ne.

Objavljeno
29. september 2017 21.55
Blaž Račič
Blaž Račič
Naklo – Občina Naklo je leta 2015 podvojila znesek nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), a zaradi višine izračuna so se takrat pritožili samo štirje zavezanci, preostalih 300 pa ne. Medtem ko je občina na podlagi sodbe pritožnikom vrnila polovico plačanega NUSZ, dobrih 73.000 evrov, drugi zavezanci niso dobili ničesar – in očitno niti ne bodo, saj občina njihove zahteve zavrača kot neutemeljene.

Občina Naklo je leta 2013 prepozno poslala podatke za obračun NUSZ na finančno upravo, tako da so zavezanci položnice prejeli leta 2014. Ker je tedaj že veljal nov zakon o davku na nepremičnine, ki ga je ustavno sodišče kasneje nato razveljavilo, na podlagi starega zakona nadomestila niso mogli zaračunati, je povedala Tatjana Stepišnik, domačinka iz Strahinja. Zato je po njenem občina NUSZ za leto 2015 povišala, da bi lahko zapolnila nastalo luknjo v proračunskih prihodkih.

Župan: Preplačil ni bilo

Na občini podatkov o višini plačila NUSZ oziroma preplačila niso hoteli razkriti. »Po naših informacijah preplačil zavezancev /.../ ni bilo. Prav nasprotno,« je med drugim zapisal župan Marko Mravlja, ki je občino vodil tudi leta 2013. Pojasnil je, da »občina Naklo v nekem preteklem obdobju beleži finančni deficit izvirnega prihodka /.../, do katerega je lokalna skupnost že bila upravičena.« Tatjana Stepišnik meni, da so zavezanci skupaj plačali 1,6 milijona evrov nadomestila, občina pa bi jim morala skupaj vrniti okoli 800.000 evrov. Za občinski proračun, ki je letos vreden 5,6 milijona evrov, bi bil to precejšen zalogaj.

Občina s prstom kaže na Furs

Marko Mravlja je na vprašanje, zakaj zavezancem še niso vrnili preveč plačanega nadomestila, odgovoril, da je občina Naklo prejela toliko sredstev iz nadomestila, kolikor ga je odmerila finančna uprava (Furs) in so ga zavezanci plačali na podlagi pravnomočnih odločb. Mravlja je letos spomladi napovedal, da bo o problematiki še pred poletjem razpravljal občinski svet, a obljube ni uresničil. Župan zdaj pravi, da so prejete zahtevke občanov marca letos odstopili v reševanje Fursu, v odgovoru, ki so ga prejeli, pa je bilo »med drugim napisano, da za reševanje odškodninskih zahtevkov občina ni pristojna«. Župan se zgolj izgovarja, da bo to uredil Furs, je dejala Tatjana Stepišnik.

Stepišnikova pravi, da od župana in občine niso prejeli nobenih pojasnil, župan pa zdaj napoveduje, da so »dodatna pojasnila v pripravi«. Kdaj bodo obvestilo prejeli zavezanci, župan ni navedel, prav tako ne, ali bo o tem razpravljal tudi občinski svet.

Štirim zavezancem, ki so se v osmih dneh pritožili na izdano odločbo o odmeri NUSZ, je s pritožbo uspelo in jim je občina vrnila 73.000 evrov. Tej odločitvi nismo bili v poziciji ugovarjati, je razplet komentiral župan.