Preveč svinca in kadmija v večini celjskih vrtcev

Samo na Ljubečni težkih kovin niso odkrili. Cvetka Ribarič Lasnik: Zemljo bi morali takoj zamenjati!

Objavljeno
03. julij 2017 23.51
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – S svincem in kadmijem onesnažena zemlja na otroških igriščih celjskih vrtcev več kot desetletje ni zanimala nikogar. Nekateri rezultati iz analize leta 2005, ki jo je naročila občina, so bili še slabši kot letošnji iz hudinjskega vrtca. A zemlje niso zamenjali. Tudi zaradi ocene takratnega direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Celje prim. dr. Ivana Eržena, zdaj direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). NIJZ pa je imel tudi glede hudinjskega vrtca različna mnenja.

Občina je analizo tal pred dvanajstimi leti naročila glede na podatke o obremenjenosti okolja, predvsem kadmija in svinca v tleh, kot so povedali na celjski občini. Rezultati so bili zelo slabi. Samo zemljina na otroškem igrišču vrtca na Ljubečni je bila ustrezna, tam količina svinca in kadmija ni presegala mejnih vrednosti. Povsod drugod so bile presežene mejne in opozorilne vrednosti kadmija in cinka, enota Gaberje, ta vrtec je najbliže območju Stare cinkarne, pa je imela presežene kritične vrednosti tako svinca kot kadmija.

Dve leti se ni zgodilo nič, potem pa je leta 2007 občina naročila posebno raziskavo, oceno tveganja za zdravje otrok zaradi igranja na otroških igriščih. Prim. doc. dr. Ivan Eržen, takrat direktor ZZV Celje je raziskavo končal še dve leti pozneje, torej leta 2009. Z občine so sporočili, da je bil namen raziskave predvsem oceniti tveganje za zdravje, ki je posledica izpostavljenosti potencialno toksičnim kovinam, kot sta kadmij in svinec v okolju. »V raziskavi je bilo ugotovljeno, da je prispevek k skupni obremenitvi z določeno kovino zanemarljivo majhen. V sklepni oceni omenjene raziskave je navedeno, da zaradi igranja na igriščih vrtcev v Celju ne prihaja do povečanega tveganja za zdravje otrok, zato se za zamenjavo zemljine nismo odločili,« so z mestne občine sporočili prejšnji teden.

Že pet let pred Erženovo raziskavo so v evropski direktivi zapisali, da »znanstveni dokazi kažejo, da so arzen, kadmij, nikelj in nekateri policiklični aromatski ogljikovodiki za človeka genotoksične, rakotvorne snovi in da ni mogoče določiti praga, pod katerim te snovi ne pomenijo tveganja za zdravje ljudi ...«


Različna mnenja NIJZ

Ko je celjska občina gradila nov vrtec na Hudinji, se ni odločila za zamenjavo zemljine že med gradnjo. Takrat tudi ni naročila še ene analize. To so naročili starši sami na Kmetijskem inštitutu Slovenije, analiza je pokazala presežene opozorilne vrednosti kadmija in bakra, mejne vrednosti arzena in več kot dvakrat presežene kritične vrednosti cinka. Občina je za navodila takoj zaprosila NIJZ. Dobili so jih 3. maja, vendar jih tokrat ni pripravil Eržen, ampak predstojnik Centra za zdravstveno ekologijo Peter Otorepec. Mnenja, ki ga je poslal na občino, nam z NIJZ niso hoteli posredovati, ampak so zapisali: »NIJZ ni dal konkretnega mnenja, ampak le načelno stališče, saj ni imel podatkov o tem, kako in kje so bili odvzeti vzorci ter kdo jih je analiziral. Šlo je za interno in preliminarno korespondenco.«

Iz Otorepčevega mnenja tega ni mogoče razbrati in tako nam je njegovo mnenje, ki sicer nima pečata, posredovala občina. Otorepec je bil jasen: »Kadmij, krom (VI) in arzen sodijo v skupino 1A po klasifikaciji Mednarodne agencije za raziskave raka in rakotvornih substanc. To pomeni, da dokazano povzročajo raka pri človeku; svinec je nevaren predvsem za majhne otroke, saj že majhen vnos lahko povzroči motnje v kognitivnem razvoju; vrednosti cinka in bakra ob velikem vnosu lahko neposredno toksično vplivajo na zdravje ljudi, predvsem otrok. /.../ Za preprečitev negativnega vpliva na zdravje otrok je treba zamenjati zemljino.« Občina je namesto tega naročila še eno analizo.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je ugotovil, da je stanje še slabše, in sicer da so v vrtčevskih tleh presežene kritične vrednosti kadmija in cinka, opozorilne vrednosti bakra, svinca in arzena, je NIJZ napisal novo mnenje. Pripravila sta ga Peter Otorepec in Simona Uršič, podpisal pa direktor Eržen. Čeprav so bili rezultati še slabši, je NIJZ tokrat ugotovil, da otroci niso bili tako zelo izpostavljeni, da bi to lahko ogrozilo njihov telesni, duševni razvoj in zdravje, ter predlagali, da občina prouči možnosti sanacije tega območja.

Spet analize

Otrok v drugem tednu julija v hudinjskem vrtcu ne bo več. Spet jih bodo sprejeli konec poletja, ko bo končana sanacija igrišča, ki bo po prvih ocenah stala 100.000 evrov. Kdaj bo občina naročila analizo tal tudi na drugih igriščih, še ni znano, so pa odgovorili, da bodo na podlagi rezultatov pripravili celovit program sanacije otroških igrišč in da bodo na podlagi programa ugotavljali tudi možnosti pridobitve evropskega sofinanciranja.

Direktorica Inštituta za okolje in prostor Cvetka Ribarič Lasnik meni, da nova analiza ni potrebna: »Res je, da je minilo že dvanajst let, ampak težke kovine gotovo niso šle nikamor. Kvečjemu bi jih lahko bilo še več zaradi imisij prašnih delcev. Kadmija, svinca, arzena na otroških igriščih ne sme biti! Tu mora biti toleranca nič. Občina bi takoj morala zamenjati vse!«