Železniški promet močno oviran, vozni red spremenjen

Zadnje obvestilo: Vlaki zamujajo, na več progah vozijo nadomestni avtobusi.

Objavljeno
03. februar 2014 06.33
Posodobljeno
03. februar 2014 06.33
Š. P., Pi. K., M. Č., Delo.si
Š. P., Pi. K., M. Č., Delo.si

Izredne vremenske razmere povzročajo težave v cestnem in železniškem prometu. Šole in vrtci bodo danes marsikje zaprti.

Promet po državi: železniški promet močno oviran

Žled in podrta drevesa še naprej močno ovirajo železniški promet, zato bo ta potekal v okviru prometnih možnosti in razpoložljivih sredstev, so objavili na spletni strani Slovenskih železnic.

Vlaki zamujajo, na več progah vozijo nadomestni avtobusi.Proga Ljubljana-Sežana, ki je najbolj poškodovana, bo tudi jutri zaprta zaradi podrtih dreves, številnih poškodb na vozni mreži (zviti stebri in konzole, potrgane žice, ...) in zaradi zaledenelih tirnic in kretnic. Potniški promet bo tudi vnaprej potekal z avtobusi.

Prav tako zaradi žleda in podrtih dreves ostaja zaprta proga Pivka-Ilirska Bistrica. Organiziran je prevoz z avtobusi.

Avtobusi bodo zaradi izredno visokega snega tudi jutri vozili med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico.

Na progi Ljubljana-Jesenice potniški promet med Jesenicami in Kranjem poteka z avtobusi, od Kranja do Ljubljane pa z dizelskimi lokomotivami.

Predvidoma bo proga Kranj-Ljubljana za vožnjo električnih vlakov usposobljena do jutri. Če bodo to razmere omogočale, bo do jutri za vožnjo dizelskih vlakov odprt odsek med Kranjem in Jesenicami.

Proga Ljubljana-Dobova je v smeri Dobove že prevozna z električnimi vlaki, delavci SŽ trenutno čistijo žled z žic nad sosednjim tirom. Predvidoma bodo lahko električni vlaki proti Ljubljani začeli voziti danes po 17. uri.

Na progi Zidani Most-Maribor-Šentilj še vedno lahko vozijo samo dizelski vlaki, na odseku Ponikva-Poljčane se čisti vejevje in podrta drevesa. Predvidoma do konca današnjega dneva bo proga ponovno omogočala vožnjo električnih vlakov.

Na progi med Šmartnim ob Paki in Velenjem zaradi padca dreves na progo vozijo avtobusi. Proga bo predvidoma spet odprta jutri dopoldne.

Na odseku Ruše-Prevalje bo zaradi številnih padlih dreves tudi jutri organiziran prevoz z avtobusi.

V mednarodnem prometu z Avstrijo bodo tudi jutri nastajale najmanj triurne zamude, saj na avstrijski strani promet čez mejna prehoda Jesenice in Špilje še vedno ne poteka. Za nočna vlaka MV 414 (Beograd-Ljubljana-Zürich) in EN 498 (Zagreb-Ljubljana-München) bo med Ljubljano in Beljakom organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Izredno problematično je stanje v tovornem prometu. S četrtka na petek je bil zaradi vremenskih razmer prekinjen promet tovornih vlakov med Ljubljano in Sežano ter Koprom. V četrtek je v Kopra in iz njega še lahko peljalo 38 tovornih vlakov Slovenskih železnic, kljub velikim težavam je lahko potekal tovorni promet tudi na drugih progah. Zaradi izrednih vremenskih razmer se je v soboto in nedeljo ustavil tudi ostali železniški tovorni promet po vsej Sloveniji. Trenutno na celem železniškem omrežju stoji več kot 60 tovornih vlakov.

Podatek o višini škode ni znan, po prvih ocenah pa bo škoda na infrastrukturi izjemno visoka. K temu bo treba prišteti še škodo v poslovanju Slovenskih železnic, Luke Koper in gospodarstva, ki je odvisno od železniškega prometa.

19:00 Previdno na cestah: poledica in podrta drevesa

Zaradi podrtih dreves in električnih drogov so zaprte številne ceste, obstaja pa tudi nevarnost padanja ledenih sveč z vseh viaduktov in mostov.

Na cesti Kranjska Gora - Jesenice je pri Belci polovična zapora zaradi prometne nesreče.

Na primorski avtocesti med razcepom Nanos in priključkom Razdrto je oviran promet v smeri Kopra in v smeri Ljubljane zaradi saniranja nevarno povešenega daljnovoda čez avtocesto. Avtocesta bo predvidoma (okoli 18. ali 19. ure) zaprta v obe smeri za kratek čas, ko bodo odstranjevali led z daljnovoda.

Na štajerski avtocesti v predoru Podmilj je v smeri Maribora zaprt vozni pas zaradi okvare tovornega vozila.

Na glavni cesti Ljubljana - Kočevje med Ortnekom in Žlebičem je zaradi podrtega drevja promet dovoljen samo za osebna vozila.

Na štajerski avtocesti je zaradi podrtih dreves na počivališču Polskava proti Ljubljani zaprt uvoz, v smeri Ljubljane je oviran promet pred priključkom Celje - vzhod.

Na gorenjski, pomurski in dolenjski avtocesti je zaradi izpadov električne energije občasno slabša osvetljenost v vseh predorih. Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti.

Zaprti prelazi:

- ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo in Jezersko;

- cesta čez prelaz Ljubelj je zaprta na obeh straneh.

Zaradi burje je na regionalni cesti Podnanos - Ajdovščina prepovedan promet za kam prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Zaradi poledice in zimskih razmer so zaprte ceste Željne - Rog - Baza - Podturn, Hrib - Trava - Podplanina ter MP Podplanina in MP Novi Kot.

Zaradi zasneženih cestišč in snežnih plazov so zaprte ceste:

- Vresje - Sorica;

- turistična cesta Krnica - Zgornja Radovna med Zgornjo in Spodnjo Radovno;

- lokalna cesta Idrija - Vojsko;

- Žaga - Učja.

Sneg na cestišču:

- prepovedan je promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina - Col - Godovič ter na hrvaški strani MP Babno Polje;

V predoru Karavanke je zaradi del promet urejen izmenično enosmerno s čakalno dobo pred predorom.

Letalski promet poteka po voznem redu.