Razmere v prometu se umirjajo

Nevarnost žleda in poledice bo tudi danes, zlasti na prehodu med Notranjsko in Primorsko. Še vedno zaprte številne ceste.

 

Objavljeno
04. februar 2014 06.42
Posodobljeno
04. februar 2014 06.42
Žled
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Ledeni primež, ki je zadnje dni zajel Slovenijo in povzročil obsežen izpad elektrike, zaprl številne ceste ter uničil ogromno gozdov, še ni popustil. Zaradi podrtih dreves in električnih drogov ter poledice in zimskih razmer so zaprte številne ceste, več kot 50.000 gospodinjstev je še eno noč preživelo brez elektrike. Zaprtih je veliko šol.


Kakšne so razmere na cestah?

Zaradi podrtih dreves in električnih drogov ter poledice in zimskih razmer so zaprte številne ceste, obstaja pa tudi nevarnost padanja ledenih sveč z vseh viaduktov in mostov.

Na gorenjski, pomurski in dolenjski avtocesti je zaradi izpadov električne energije občasno slabša osvetljenost v vseh predorih, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti.

Na dolenjski avtocesti je zaradi veje na cestišču močno oviran promet na obeh pasovih na višnjegorskem klancu proti Novemu mestu.

Na štajerski avtocesti je zaradi podrtih dreves na počivališču Polskava proti Ljubljani zaprt uvoz, v smeri Ljubljane je oviran promet pred priključkom Celje vzhod.

Zaprte so ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Jezersko in Ljubelj.

Za priklopnike in polpriklopnike je zaradi snega na cestišču prepovedan promet na cestah Ajdovščina- Col-Godovič ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje, za vsa tovorna vozila pa na cesti Stahovica-Črnivec.


Razmere v železniškem omrežju se postopoma normalizirajo

Do konca dneva se po navedbah ministrstva za infrastrukturo in prostor lahko pričakuje nemoten železniški promet v večjem delu države, poroča Slovenska tiskovna agencija. Na ministrstvu ob tem pojasnjujejo, da znaša škoda v železniškem prometu, ki je nastala zaradi vremenskih razmer, po neuradni oceni več deset milijonov evrov.

Predstavniki ministrstva ter Slovenskih železnic so danes obravnavali stanje železniške infrastrukture in opredelili potrebne ukrepe za ponovno vzpostavitev tekočega železniškega prometa. Ocenili so, da sanacija poškodovanega omrežja poteka dobro, ob tem so izpostavili požrtvovalno delo vseh zaposlenih v SŽ ter pogodbenih podizvajalcev.

Do konca današnjega dne naj bi bila vzpostavljena prevoznost vseh prog v državi, razen prog Kranj - Jesenice in Ljubljana - Koper. Na teh odsekih bo ponovna vzpostavitev električne vleke trajala dalj časa. Do odprave poškodb in težav bo promet še naprej potekal v omejenem obsegu in z dizelskimi lokomotivami.


Vremenske razmere: rdeči alarm za SZ Slovenijo

Vremenoslovci so tudi za danes razglasili rdeči alarm, in sicer za severozahodno Slovenijo. Na širšem območju Julijskih Alp je namreč zelo velika nevarnost snežnih plazov. Zaradi tega je policija že včeraj ljudi posvarila pred obiskovanjem gora.

A nevarnost žleda in poledice bo tudi danes, zlasti na prehodu med Notranjsko in Primorsko. Agencija za okolje napoveduje, da se bodo v zahodni ter delu osrednje Slovenije znova začele pojavljati padavine, ki bodo trajale krajši čas, pa tudi količina padavin bo manjša kot v zadnjih dneh.

V sredo se bo prizemna plast zraka ogrela nad ledišče, žled se bo pričel taliti, poročajo z Agencije za okolje.