IJS: V oranžno fazo po evropskem semaforju sredi junija, v zeleno avgusta

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije bolezni covid-19.
Fotografija: Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je napovedala, da bi sprostitev vseh ukrepov lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je napovedala, da bi sprostitev vseh ukrepov lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev. FOTO: Leon Vidic/Delo



17.33 IJS: Slovenija v oranžno fazo po evropskem semaforju sredi junija, v zeleno v prvi polovici avgusta

Slovenija bi lahko v oranžno fazo po evropskem semaforju prešla sredi junija, v zeleno pa v prvi polovici avgusta, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Direktor Ukoma Uroš Urbanija je danes povedal, da znaša 14-dnevna incidenca v Sloveniji 173 na 100.000 prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni uvršča v rdečo fazo. Da bi prešli v oranžno fazo po evropskem semaforju, se mora 14-dnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev spustiti pod 150, za prehod v zeleno fazo pa pod 25.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je danes napovedala, da bi sprostitev vseh ukrepov lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev. Reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, je približno 0,88. Ob tem na IJS navajajo, da bi morali spustiti reprodukcijsko število pod 0,7, da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa.
Trenutno je delež kužnih približno 0,4 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak 250. prebivalec.

15.40 Moderna zaprosila za odobritev cepiva v EU tudi za najstnike

Ameriško podjetje Moderna je danes v Evropski uniji in Kanadi zaprosilo za izredno dovoljenje za uporabo njihovega cepiva proti covidu-19 tudi za najstnike. Napovedali so, da bodo za nujno odobritev zaprosili tudi v ZDA, kjer najstnike, starejše od 12 let, že cepijo s cepivom Pfizerja in BioNTecha, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podobno prošnjo so vložili tudi pri pristojni agenciji v Kanadi in napovedali vlogo pri ameriški upravi za zdravila in prehrano (FDA). 

Pri Moderni zatrjujejo, da je njihovo cepivo po dveh odmerkih 90-odstotno učinkovito pred covidom-19 z običajnimi simptomi in 95-odstotno proti hujšemu poteku bolezni. Mladostniki ga tudi »na splošno dobro prenašajo«, še zagotavljajo v podjetju. »Doslej nismo odkrili še nobenega pomembnejšega varnostnega pomisleka,« so poudarili.

15.31 Hrvaška BiH podarila 30.000 odmerkov cepiva proti covidu-19

Hrvaška je BiH podarila 30.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca Astrazeneca, je danes dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović po srečanju z ministrico za civilne zadeve BiH Ankico Gudeljević. Hrvaška vlada je maja letos odločila, da bo 50.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 podarila BiH, Črni gori in Kosovu. Ministrica Gudeljević je na današnji novinarski konferenci z Božinovićem v Zagrebu napovedala, da bodo 15.000 odmerkov cepiva, ki ga je podarila Hrvaška, namenili univerzitetni kliniki v Mostarju, preostalo polovico cepiva z naslova hrvaške donacije pa bodo razporedili v druge kraje BiH.

15.16 Svet EU z varnostnimi priporočili članicam pred evropskim nogometnim prvenstvom

Svet Evropske unije je danes sprejel niz priporočil glede zagotavljanja varnosti pred evropskim nogometnim prvenstvom, ki se začenja ta petek. V Bruslju so pozvali k čim večjemu sodelovanju držav, v katerih bo potekal letošnji Euro, da bi zagotovili kar največjo varnost tako igralcem kot navijačem. Euro bo letos prvič potekal v enajstih evropskih mestih v desetih različnih državah, tudi treh nečlanicah EU – Veliki Britaniji, Rusiji in Azerbajdžanu.

Svet EU je danes organizatorje pozval k čim večjemu sodelovanju, da bi na eni strani preprečevali širjenje covida-19 tako med igralci kot gledalci, po drugi strani pa zagotavljali tudi največjo možno varnost vsem udeležencem prvenstva. Še posebej bo zato pomembno mednarodno sodelovanje policij in izmenjava informacij. Spremljanje tveganih navijačev bi se lahko izkazalo za ključno pri preprečevanju kršitev javnega reda in miru ter s tem povezanih kaznivih dejanj, so opozorili v Svetu EU.

14.32 Na GZS zadovoljni z odzivom na možnost cepljenja prek podjetij

Podjetja so se na možnost organiziranega cepljenja zaposlenih dobro odzvala, hitro so pripravila sezname zainteresiranih, zaposlene so tudi informirala o cepljenju in logistično organizirala odhod na cepljenje, da je bil vpliv na delovni proces čim manjši, so zadovoljni na GZS. Zbornica želi, da bi čim prej dosegli kolektivno imunost.

»Interes Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je, da čim prej dosežemo kolektivno imunost, da bomo lahko normalno delali in ustvarjali vrednost za Slovenijo in tudi Evropo, kateri bomo zdaj predsedovali,« je danes na vladni novinarski konferenci dejala direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije v okviru GZS Marjana Majerič. GZS se je po njenih besedah že od začetka jesenskega vala okužb zavedala pomena cepljenja proti covidu-19, saj da »če se ob zdravstvu in šolstvu morebiti zlomi še gospodarstvo, to ne bi bilo dobro za Slovenijo«.

14.22 Zaposleni v gostinstvu in turizmu za možnost več vrst testiranja

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije zdravstvenemu ministru Janezu Poklukarju ponovno predlaga, naj se zaposlenim v gostinstvu in turizmu omogoči več vrst testiranja na novi koronavirus. Tako med drugim predlagajo samotestiranje, testiranje na slino ali jemanje brisa iz grla. Opozorili so tudi na odhajanje delavcev iz panoge.

Potem ko so bili delavci iz te dejavnosti zaradi vladnih odlokov primorani biti doma osem ali še več mesecev, zdaj pa se postopoma vračajo nazaj na delo, se sindikatu tedensko testiranje na način jemanja brisa iz nosu zdi neživljenjsko. Poklukarja so v današnjem dopisu pozvali, naj se, če je testiranje obvezno, omogoči več vrst testiranja. Zavedajo se sicer, da se samotestiranje, testiranje na slino ali jemanje brisa iz grla izvajajo le izjemoma, a pričakujejo, da bodo omogočeni tudi delavkam in delavcem v gostinstvu in turizmu.

13.54 NIJZ ta teden pošilja cepilnim centrom 135.000 odmerkov cepiv proti covidu-19

Cepilni centri bodo ta teden od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prejeli okoli 135.000 odmerkov cepiv proti covidu-19. Takšno količino so cepilni centri tudi naročili. Cepiva bodo namenjena vsem skupinam prebivalstva. Okoli 66.900 cepiv bodo uporabili za drugi odmerek, so na NIJZ pojasnili za STA. Kakšne dobave cepiv se obetajo Sloveniji v tem tednu in v celotnem mesecu, na NIJZ ne pojasnjujejo, saj da so proizvajalci pri zagotavljanju naročenih dobav še vedno nezanesljivi.
Iz podatkov na spletni strani NIJZ je sicer razvidno, da so v tem mesecu prejeli dve dobavi cepiv, in sicer 12.000 odmerkov proizvajalca Johnson & Johnson ter 14.400 odmerkov Moderne. Poleg tega so prejšnji teden prevzeli 300.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, ki ji jih je posodila Madžarska.

V prejšnjem mesecu je v Slovenijo glede na podatke NIJZ prišlo 516.930 odmerkov cepiv proti covidu-19, od tega 338.130 odmerkov Pfizerja in BiontTecha, 57.600 odmerkov Moderne, 32.400 Johnson & Johnson in 88.800 odmerkov AstraZenece. Zadnji dan maja je prišla pošiljka s 105.300 odmerki Pfizerja. Na NIJZ pričakujejo, da bodo v tem tednu začeli že cepiti otroke oziroma mladostnike, starejše od 12 let. Najprej bodo cepili kronično bolne. Pred začetkom mora Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke še izdati določeno dokumentacijo.

image_alt
Stroka nima zadržkov glede cepljenja mladostnikov


12.33 Respiratorne okužbe pri otrocih letos z zamudo

Med otroki je v zadnjih tednih več okužb dihal, gre predvsem za laringitise, težave z dihanjem in prehladna obolenja. Letos so prišla z nekajmesečno zakasnitvijo, kar je posledica sproščanja ukrepov pa tudi vremenskih razmer. Situacija z okužbami je takšna, kot bi bila sicer v marcu in aprilu v normalnem letu, je za STA pojasnil pediater Denis Baš. Baš, sicer predsednik sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo, je za STA tudi pojasnil, da so povzročitelji okužb pri otrocih v večini primerov sezonski virusi, torej adenovirusi, rinovirusi, virusi parainfluence, sezonski koronavirusi, medtem ko je novega koronavirusa med otroki, zlasti predšolskimi, zelo malo.

Po njegovih besedah so sezonske virusne okužbe dihal letos prišle z nekajmesečno zamudo. Eden od vzrokov je ta, da so bili v mesecih, ko se sicer najpogosteje pojavljajo tovrstne okužbe, strogi omejitveni ukrepi zaradi epidemije covida-19, medtem ko je danes življenje bolj sproščeno. Nekaj pa k trenutnim okužbam pripomorejo tudi vremenski pogoji, ki niso ravno poletju primerni.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


12.11  Slovaška začela cepljenje s sputnikom V

Slovaška je kot druga država v Evropski uniji danes začela cepiti proti covidu-19 z ruskim cepivom sputnik V. Kot prvi se je s cepivom, ki še ni odobreno na ravni EU, cepil moški iz mesta Žilina, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Res sem čakal na sputnik,« je za slovaško televizijo TA3 povedal Slovak, ki je prvi prejel to rusko cepivo. Slovaška je začela uporabljati cepivo sputnik V, čeprav ga Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila. Podobno ga že dlje časa uporabljajo na Madžarskem. Nekdanji premier Igor Matovič je kupil 200.000 odmerkov cepiva iz Rusije. Nakup pa je bil povod za politično krizo, ki je vodila v njegov padec s položaja premiera. Cepivo bodo zdaj sprva namenili le starim med 18 in 60 let. Zanj se lahko odločijo prostovoljno. Po poročanju medijev je zanimanje za cepljenje z ruskim cepivom pod pričakovanji.

10.50 V Nemčiji odpravili prednostne skupine za cepljenje

V Nemčiji z današnjim dnem ukinjajo sistem prednostnih skupin za cepljenje proti covidu-19, kar pomeni, da je lahko cepljen vsak, ki je starejši od dvanajst let. Kljub sprostitvi cepljenja pa se vrstijo opozorila, da v Nemčiji cepiva ni dovolj in da se ne bodo mogli takoj cepiti vsi, ki bodo to želeli. Nemški zdravniki in minister za zdravje Jens Spahn prebivalce pozivajo, naj bodo kljub odpravi prednostnih skupin za cepljenje potrpežljivi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kljub sprostitvi cepljenja se namreč vrstijo opozorila, da v Nemčiji cepiva ni dovolj za vse. Vodja nemškega združenja mest in občin Gerd Landsberg je opozoril, da bo odprava prednostnih seznamov cepljenja pri mnogih povzročila razočaranje.
Po poročanju Deutsche Welleja narašča število pritožb tistih, ki kljub temu da so bili v prednostnih skupinah za cepljenje, še vedno niso prejeli prvega odmerka cepiva.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


10.31 Podpora izvedbi OI med Japonci raste

Polovica Japoncev podpira izvedbo poletnih olimpijskih iger, ki se bodo v Tokiu začele 23. julija, kažejo zadnje ankete. Podpora OI je nekaj tednov pred slovesnim odprtjem iger začela naraščati, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zadnja anketa, ki jo je opravil dnevnik Jomiuri Šimbun, je razkrila, da je 50 odstotkov vprašanih podprlo izvedbo največjega športnega tekmovanja, medtem ko 48 odstotkov podpira njegovo odpoved. Nove preložitve iger ni bilo med možnimi odgovori.

Rezultati preteklih anket so kazali na to, da večina Japoncev nasprotuje letošnji izvedbi iger in si želi njihovo ponovno preložitev ali odpoved. V prvi polovici maja je isti časnik objavil, da si je 59 odstotkov vprašanih želelo, da japonska prestolnica julija in avgusta ne bi gostila najboljših športnikov na svetu, medtem ko je le 39 odstotkov Japoncev podpiralo izvedbo iger.
Zdaj, ko število okužb s covidom-19 na Japonskem počasi upada, čeprav varnostne omejitve na številnih območjih, tudi v Tokiu, še vedno veljajo, pa je javnost postala bolj naklonjena organizaciji iger. Vse več je tudi cepljenih, čeprav cepljenje poteka počasi in je le tri odstotke prebivalstva polno cepljenih.

10.01 Španija odprla meje za vse cepljene turiste

Španija je danes odprla meje za cepljene turiste z vsega sveta, s čimer želi oživiti turistično industrijo, ki jo je pandemija covida-19 močno prizadela. »Španija je varna destinacija,« je zagotovila ministrica za zdravje Carolina Darias in dodala, da je država »v procesu, da znova prevzame globalno vodstvo v turizmu«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Necepljeni Evropejci, ki so do zdaj lahko vstopili v Španijo samo z negativnim testom PCR, lahko od danes prestopijo mejo tudi z negativnim hitrim testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Pred popolno oživitvijo španskega turizma sicer stojijo še nekatere ovire. Velika Britanija, ki je zelo pomemben turistični trg za Španijo, namreč to državo na Pirenejskem polotoku še vedno uvršča med tvegane države, kar pomeni, da morajo britanski turisti po vrnitvi v domovino v karanteno in opraviti test na novi koronavirus. Leta 2019 so britanski turisti predstavljali več kot petino od 83,5 milijona turističnih prihodov v Španiji. Kljub temu predstavniki španskega turizma upajo na dobro turistično sezono. Predsednik združenja španskih turističnih agencij José Luis Prieto je izrazil upanje, da se danes začenja »spektakularno okrevanje«. Kot je dejal, so imele turistične agencije v Veliki Britaniji, Franciji in Španiji – treh največjih trgih za španski turizem – v zadnjih tednih veliko število povpraševanj.

Špansko gospodarstvo, ki je močno odvisno od turizma, je pandemija močno prizadela. Španski BDP je lani padel za 10,8 odstotka. FOTO: Jon Nazca/Reuters
Špansko gospodarstvo, ki je močno odvisno od turizma, je pandemija močno prizadela. Španski BDP je lani padel za 10,8 odstotka. FOTO: Jon Nazca/Reuters


09.53 V nedeljo potrdili 57 novih okužb, umrla sta dva bolnika s covidom-19

Včeraj so ob 1.329 opravljenih testih potrdili 57 novih okužb, delež pozitivnih je 4,3-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Poleg tega so opravili še 8463 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi 3661 aktivnih primerov okužbe. V nedeljo sta umrla dva bolnika s covidom-19, je vlada sporočila na svojem twitter profilu. V bolnišnični oskrbi so 203 bolniki, od tega jih 51 potrebuje intenzivno nego. Sedemdnevna incidenca okužb znaša 242.



09.52 S prvim odmerkom cepljenih 719.715 prebivalcev

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo po podatkih aplikacije cepimose.si cepljenih 719.715 prebivalcev oziroma 34,3 odstotka vseh. Z drugim odmerkom cepiva je bilo cepljenih 478.383 prebivalcev oziroma 22,8 odstotka vseh. S cepivom, ki je na voljo, bo po naši oceni ta teden s prvim odmerkom cepljenih več kot 800.000 prebivalcev, z drugim odmerkom pa 530.000 prebivalcev. J. T.

05.00 Od danes v nekaterih dejavnostih še milejši ukrepi

Vlada je z današnjim dnem sprostila nekatere ukrepe na področju izvajanja dimnikarskih storitev, gradbenih del in kongresne dejavnosti. Zrahljala je omejitve pri ponujanju nastanitev in pri predpisanem zagotavljanju prostora na stranko v trgovskih centrih. Izvajanje kongresne dejavnosti je še naprej omejeno s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) tako za zaposlene kot za obiskovalce. Ne velja pa več omejitev na polovično zasedenost zmogljivosti fiksnih sedišč, zdaj je dovoljena 75-odstotna zasedenost. Na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč, mora biti med postavljenimi sedeži najmanj en meter razdalje. Medosebna razdalja med osebami, ki niso na sediščih, mora biti najmanj 1,5 metra, razen če gre za osebe iz istega gospodinjstva.

Obrati z več kot 60 nastanitvenimi enotami lahko ponujajo storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe. FOTO: Leon Vidic/Delo
Obrati z več kot 60 nastanitvenimi enotami lahko ponujajo storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe. FOTO: Leon Vidic/Delo


Vlada je z današnjim dnem zrahljala omejitve pri ponujanju nastanitev. Obrati do 60 nastanitvenih enot lahko ponujajo nastanitvene storitve do 45 enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe. Novost je dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Ta pogoj morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Zasedenost razpoložljivih zmogljivosti je omejena na 75 odstotkov.

Vlada je ukinila prepoved uživanja hrane in pijače pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih. Trgovski centri pa morajo po novem na posamezno stranko zagotavljati deset kvadratnih metrov, in ne več 20 kvadratnih metrov.

Preberite še:

Komentarji: