Pri otroškem varstvu Slovenija v vrhu EU

Le osem članic EU, med njimi Slovenija, zagotavlja otroško varstvo za 90 odstotkov otrok od treh let do šoloobvezne starosti ter za 33 odstotkov otrok, mlajših od treh let.

Objavljeno
03. junij 2013 15.12
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Bruselj - Države EU bodo morale okrepiti prizadevanja za boljše zagotavljanje otroškega varstva, če želi EU do leta 2020 doseči svoj cilj 75-odstotne stopnje zaposlenosti, ugotavlja danes objavljeno poročilo Evropske komisije. Slovenija je sicer ena od le osmih držav, ki so že izpolnile tako imenovane barcelonske cilje iz leta 2002.

Barcelonski cilji, o katerih so se leta 2002 dogovorili voditelji EU, določajo, da je treba zagotoviti otroško varstvo za 90 odstotkov otrok od treh let do šoloobvezne starosti ter za 33 odstotkov otrok, mlajših od treh let.

Kljub napredku po letu 2002 in kljub zavezam držav članic cilj zagotavljanja otroškega varstva v EU leta 2010 še ni bil izpolnjen. Cilja za obe starostni kategoriji so namreč dosegle le Belgija, Danska, Španija, Francija, Nizozemska, Švedska, Slovenija in Velika Britanija. Cilj za kategorijo do treh let je doseglo le deset držav članic, cilj za drugo kategorijo, od 3 let do šoloobvezne starosti, pa enajst.

Hkrati pa podatki za leto 2011 kažejo zmanjšano zagotavljanje otroškega varstva za starejše otroke; Španija, Nizozemska in Irska, ki so leta 2010 dosegle cilj, zdaj zaostajajo za 90-odstotnim pragom.

»Vsi starši dobro vedo, kako pomembno je cenovno ugodno in dostopno otroško varstvo ne le za razvoj otroka temveč tudi za zaposlene starše. Vendar do zdaj ciljev v zvezi z otroškim varstvom ni izpolnila niti vsaka tretja država članica,« je ob objavi poročila izpostavila evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding.

Države članice se bodo morale po njenih besedah »resno lotiti tega vprašanja«, če bodo želele doseči cilj 75-odstotne stopnje zaposlenosti, h kateremu so se zavezale. »Na zagotavljanje otroškega varstva se ne sme gledati kot na strošek, pač pa kot na naložbo v prihodnost,« je dodala Redingova.