Pri Ruski kapelici so utrjevali prijateljstvo

V dobro odnosov z Rusijo kot govornik ni nastopil zgodovinar dr. Jože Pirjevec.

Objavljeno
29. julij 2012 22.01
RUSKA KAPELICA
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Kranjska Gora – Ob Ruski kapelici pod Vršičem so se s tradicionalno slovesnostjo tudi letos spomnili na ruske ujetnike, žrtve snežnega plazu iz leta 1916. Srečanje je pritegnilo tisoč obiskovalcev, slavnostni govornik, slovenski premier Janez Janša, pa je med drugim dejal, da je kapelica simbol prijateljstva med Slovenijo in Rusijo.

Ruska kapelica ne predstavlja le spomina na tragične dogodke iz prve svetovne vojne, ampak tudi potrditev duhovne sorodnosti in vzajemne naklonjenosti slovenskega in ruskega naroda, je ocenil Jurij Vorobjov, vodja ruske delegacije in namestnik predsednika zgornjega doma ruskega parlamenta. Sloveniji se je še zahvalil za zgledno ohranjanje kapelice, pri tem pa poudaril, da ruski predsednik Vladimir Putin zahteva, da ruske žrtve vojn ne smejo biti pozabljene.

Janez Janša se je v nagovoru spomnil na bogato skupno kulturno dediščino Slovanov in sodelovanje z Rusijo na področju kulture v novoustanovljenem Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani. Dodal je, da tudi v vladi razmišljajo o ustanovitvi podobnega slovenskega centra v Moskvi. Tudi Jurij Vorobjov je poudaril velik pomen in pozornost, ki jo dajejo kulturnemu sodelovanju, ter še, da podpirajo delovanje foruma slovanskih kultur.

Kapelica ima po premierovih besedah še dodaten simbolni pomen, saj ni le simbol partnerstva Slovenije in Rusije, ampak tudi EU in Rusije. Partnerstvo med EU in Rusijo pa je eno od najpomembnejših zagotovil za mir, stabilnost in blaginjo narodov in tudi jamstvo za ohranitev skupnih civilizacijskih vrednot.

Premier je poleg vedno večjega obiska ruskih turistov v Sloveniji posebej omenil 1,1 milijarde evrov vredno gospodarsko menjavo med Slovenijo in Rusijo. Slovenija v Rusiji kupuje energente, Rusija v Sloveniji zdravila, je dejal in dodal, da se veseli ruskih naložb v Sloveniji. K njihovemu večjemu številu bodo po Janševih besedah prispevali sprejeti vladni ukrepi za izboljšanje slovenskega poslovnega okolja. Gospodarsko sodelovanje med državama se bo v prihodnje okrepilo tudi zaradi pričakovanega vstopa Rusije kot polnopravne članice v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

Saša Geržina, predsednik Društva Slovenija Rusija, je v pozdravnem nagovoru pred številnim občinstvom poudaril, da se prava prijateljstva sklepajo počasi, in dodal, da ta ponavadi trajajo dolgo.

Slovesnosti so se udeležili še predstavniki dume s Sergejem Železnjakom na čelu, delegacijo Ruske pravoslavne cerkve je vodil voskresenski škof Sava, med številnimi slovenskimi udeleženci pa so bili tudi vodja slovenske diplomacije minister Karl Erjavec, poslanci državnega zbora, številni gospodarstveniki in drugi.

Kot govornik Društva Slovenija Rusija na slovesnosti ob Ruski kapelici je bil sprva predviden zgodovinar dr. Jože Pirjevec, vendar so se v postopku usklajevanja programa s kabinetom predsednika vlade dogovorili, da bo v imenu društva zaradi danih okoliščin navzoče pozdravil predsednik Saša Geržina. Ta je za Delo dejal, da sta se v dobro odnosov Slovenije z Rusijo skupaj in soglasno tako odločila z Jožetom Pirjevcem. Premier Janez Janša po koncu prireditve o tem ni dal pojasnila, saj je mimo zbranih novinarjev šel brez komentarja.