Pahor: »Miru ne smemo postaviti pod vprašaj«

Pod Vršičem ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne z opozorili o pomenu miru ohranjali zgodovinski spomin.
Fotografija: Spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem. FOTO: Jure Eržen/Delo

Kranjska Gora – Spominska slovesnost pri Ruski kapelici je danes pod Vršič privabila večstoglavo množico obiskovalcev in med njimi številna ugledna imena. V nagovoru je častni pokrovitelj slovesnosti, slovenski predsednik Borut Pahor izpostavil, da so prizadevanja za mir navdihujoč smisel bivanja.

Treba se je vzdržati vsakršnega nasilja, je dodal Borut Pahor in izpostavil primer napada na novinarje pred dnevi. Za predsednika to ni bil le napad na novinarje, ampak je napad razumel kot napad na vse nas in grob poseg v svobodo. Na nasilje in nestrpnost se ne smemo navaditi, je poudaril predsednik. Iz prve svetovne vojne se človeštvo ni naučilo dovolj, zato je izbruhnila druga svetovna vojna, je ocenil predsednik in se vprašal ali smo se iz teh izkušenj naučili dovolj, da tretje svetovne vojne ne bo. S presojami in odločitvami najbolj odgovorni voditelji ne smejo pod vprašaj postaviti miru. To je njihova odgovornost do generacij za nazaj in tudi za bodoče generacije, je dodal in opozoril, da v obdobju vojne sanjamo o miru, a v obdobju miru na to pozabimo. Zato je treba razmišljati o miru, je navzoče pozval Pahor.

Predsednik Borut Pahor in vodja ruske delegacije, minister Konstantin Noskov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Predsednik Borut Pahor in vodja ruske delegacije, minister Konstantin Noskov. FOTO: Jure Eržen/Delo


Tudi župan Kranjske Gore Janez Hrovat je v pozdravnem nagovoru izpostavil pomen Ruske kapelice kot spomenika in opomina na nesmiselne morije in prelivanje krvi ter izpostavil pomen strpnosti. Spomnil je tudi, da v sodobnem svetu ostajajo kruti režimi, ki so številne ljudi pregnali z njihovih domov in jih pognali v svet.

Vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov je Pahorjeve in Horvatove besede označil za odraz čustev, ki nas družijo. Ruska kapelica je kraj, ki globoko gane vsakega Rusa, je povedal Noskov, tu začutijo povezavo med stoletji, med generacijami pred nami in generacijami, ki še pridejo. Ruska kapelica je preživela vse kataklizme v Evropi, ko so propadale države in nastajale nove, ko so se spreminjale meje držav, je dejal Noskov in dodal, da Ruska kapelica poziva k ohranjanju zgodovinskega spomina in obojestranskih vezi. Poudaril je še, da naukov iz zgodovine ne smemo ignorirati. Srečanja pri Ruski kapelici so v zadnjih letih ponudila priložnost za redne in produktivne, uradne in neuradne sestanke med predstavniki obeh strani, je še ocenil ruski minister.

Pevke iz Rusije so nastopile v kulturnem programu prireditve. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pevke iz Rusije so nastopile v kulturnem programu prireditve. FOTO: Jure Eržen/Delo


V kulturnem programu so nastopili Nuška Drašček in koncertni zbor solistov najboljših opernih hiš Sankt Peterburga, spominsko molitev je v imenu Ruske pravoslavne cerkve vodil namestnik predstojnika samostana Aleksandra Nevskega škof Kronštadtski Nazarij ob spremljavi ženskega pevskega zbora Sanktpeterburške duhovne akademije.

Komentarji: