V poplavljeni kleti v Kompoljah našli človeško ribico

Dva tedna jo bodo zadržali v azilu za človeške ribice, nato jo bodo izpustili v naravo. Letos so našli že tri.

Objavljeno
09. november 2014 14.08
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Dobrepolje - Med sanacijo posledic poplav so v Kompoljah v poplavljeni kleti hiše našli človeško ribico. Domačini so stopili v stik s strokovnjaki za človeške ribice iz Jamskega laboratorija Tular iz Kranja, ki bodo človeško ribico danes prevzeli. To je letos že tretji primer najdene človeške ribice, je STA povedal Gregor Aljančič iz laboratorija.

Medtem je človeška ribica pri najditeljih shranjena v stekleni zatemnjeni posodi na hladnem. Ker je območje Kompolj in Dobrepolja še vedno poplavljeno, strokovnjak predvideva, da jo bodo za približno dva tedna zadržali v azilu za človeške ribice v okviru Jamskega laboratorija Tular v Kranju, nato pa jo bodo izpustili v naravo, verjetno v Kompoljsko jamo.

To je letos že tretji primer najdene človeške ribice, nazadnje so konec septembra otroci našli človeško ribico v Loški dolini. Ni pa to prvi primer, da so človeško ribico našli v kleti stanovanjske hiše, kamor jo je prinesla podtalnica, je povedal Aljančič. Ob tem opozarja, da je takšno dogajanje lahko zelo stresno za žival, od tega pa je odvisno tudi preživetje človeške ribice.

Aljančič ob tem poziva ljudi, naj v primeru najdbe človeške ribice pokličejo Jamski laboratorij Tular v Kranju. Laboratorij je od leta 2008 evidentiral 21 primerov najdbe človeške ribice, od tega so okoli 16 človeških ribic uspeli rešiti živih, ostale pa niso preživele.