Pridelano doma je preprosto nuja

Prehranska varnost ali drugače zadostna proizvodnja hrane je postala strateško politično vprašanje povsod po svetu.

Objavljeno
15. oktober 2013 23.39
SLOVENIJA,LJUBLJANA,24.10.2012. EKO TRZNICA . FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Nič ne more pretresti bolj kot pogled na sestradane, nemočne otroke v revnih predelih sveta, ki jim tudi Evropska unija namenja izdatno pomoč, sporočajo iz Bruslja ob letošnjem svetovnem dnevu hrane.

Evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs in evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva sta ob tej priložnosti poudarila, da moramo poleg zagotavljanja zadostne količine hrane poskrbeti tudi za njeno ustrezno kakovost. Poudarila sta še, da je EU ena največjih svetovnih donatoric humanitarne pomoči v hrani in je od leta 2010 neposredno pomagala že več kot sto milijonom ljudi, ogroženih zaradi nezanesljive preskrbe s hrano.

Organizacija Združenih narodov za kmetijstvo in hrano (FAO) je ob letošnjem svetovnem dnevu hrane s poudarjeno temo »trajnostnih sistemov hrane za zagotavljanje prehranske varnosti in prehranjevanja« poudarila tri ključna sporočila, ki so pomembna tudi za Slovenijo: da je dobra prehranjenost posameznika odvisna od zdravega načina prehranjevanja; da zdrav način prehranjevanja potrebuje zdrave oziroma trajnostno naravnane prehranske sisteme pa tudi izobraževanje in ozaveščanje, zdravstveno varstvo, zdravstvene ukrepe; da zdrave, trajnostno naravnane prehranske sisteme zagotavljajo ustrezne politike, spodbude in sistemi upravljanja.

V pričakovanih razmerah čedalje večjih težav s preskrbo s hrano in ob spoznanju negativnih okoljskih učinkov velikih transportov hrane postaja vprašanje lokalne in regionalne samopreskrbe pomembno na globalni ravni. Prehranska varnost ali drugače zadostna proizvodnja hrane je postala strateško politično vprašanje povsod po svetu.

Tudi zato Slovenija, kot poudarjajo na resornem ministrstvu, podpira politike razvojne pomoči, usmerjene k doseganju prehranske varnosti. Hkrati pa sama krepi svojo proizvodnjo in si prizadeva za ekonomsko učinkovito pokrivanje dela svojih potreb po hrani ter za to, da tam kjer je in bo konkurenčna, tudi prispeva h globalni prehranski varnosti. A dejstvo je, da bo Slovenija s skromnimi obdelovalnimi površinami težko zagotovila zadostno preskrbo zgolj z doma pridelano hrano.

FAO je tokrat v ospredje postavila uspešne prehranske sisteme, ki zagotavljajo zdravje ljudi. S tem želi opozoriti na visoke stroške, ki jih nosi družba zaradi slabih prehranjevalnih navad in vseh njihovih posledic.