Prihaja kirurginja, odhaja ginekologinja

Nekdanja strokovna direktorica SBT Ana Medved se menda vrača v vrh SBT, prva dama ZDT Fakinova samo še ginekologinja.

 

Objavljeno
28. februar 2017 00.26
lvu trbovlje
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Kroničnim težavam s pomanjkanjem medicinskega kadra v trboveljskem zdravstvu se zdaj pridružujejo še težave z menedžmentom. Medtem ko se v Splošno bolnišnico Trbov­lje kot menedžerka neuradno vrača Ana Medved Gračner, naj bi se z mesta direktorice Zdravstvenega doma Trbovlje (ZDT) predčasno poslovila Cvetka Skušek Fakin.

Medved Gračnerjeva zasavskim pacientom ni neznano ime. Iz Splošne bolnišnice Trbovlje (SBT), kjer je delala kot kirurginja in zadnja leta tudi kot strokovna direktorica, je lani odšla v novomeško tovarno zdravil Krko. Medvedova je v vlogi strokovne direktorice SBT v lanski tragični zgodbi o mrtvorojenih dvojčkih tudi zahtevala zunanji strokovni nadzor, ki še ni doživel epiloga. Gračnerjeva na naša vprašanja o kandidaturi včeraj ni odgovorila.

Sicer pa je tokratni razpis, s katerim v SBT iščejo direktorja, že drugi v treh mesecih. Po neuspešnem prvem razpisu, na katerega je prispela ena prijava, je drugi razpis odprt do 15. marca. Dolgoletna direktorica Marina Barovič odhaja v pokoj, ta hip pa SBT, ki že leta opozarja na nepravičen sistem financiranja pripravništva, poleg direktorja potrebuje še tri specialiste: internista, pediatra in anesteziologa.

Menjava tudi v zdravstvenem domu

Cvetka Skušek Fakin, tudi ginekologinja v ZDT, za Delo ni hotela ne potrditi ne zanikati neuradne informacije o slovesu s funkcije direktorice, na kateri še ni dve leti, čeprav je po dostopnih podatkih s tem že neuradno seznanila sodelavce. Seja sveta ZDT je napovedana za 8. marec, na njej pa naj bi Fakinova svojo odločitev sporočila tudi uradno.

Naj spomnimo, da je tokratni direktorski mandat Fakinove v ZDT že drugi v zadnjem desetletju. A leta 2007, ko je prvič prevzela njegovo vodenje, njenega imenovanja niso spremljale ne politične igre ne tolikšne težave v poslovanju kot leta 2015. Fakinova je vodenje ZDT leta 2015 prevzela po neuspešni kandidaturi Janija Žlaka, nekoč drugega človeka Termoelektrarne, za prvega moža ZDT.

Naj spomnimo: Žlak je svoj program gradil na sanaciji tedaj več kot polmilijonskega primanjkljaja v ZDT, povečevanju tržnega deleža in ureditvi urgentne službe, a je bil primeren kandidat le za svet zavoda, ne pa tudi za lokalno skupnost in za strokovni svet zavoda, ki je na čelu želel nekoga iz zdravniških vrst. V drugo je Fakinova, kot je priznala, v kandidaturo privolila tudi na prigovarjanje kolegov.


Leto 2015 - podatkov za leto 2016 še ni - je ZDT ob 4,8-milijonskih prihodkih končal pozitivno: s slabimi 240 tisočaki plusa - od teh je na trgu ustvaril dobrih 12.000 evrov -, ki jih je v celoti namenil za pokrivanje preteklih izgub.