Prihaja najbolj vroč teden tega poletja

Temperature bodo pogosto presegale 35 stopinj Celzija, vročina pa se bo od ponedeljka dalje stopnjevala.

Objavljeno
30. julij 2017 14.54
jer/Kopanje, reka, poletje, visoke temperature
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana - Pred nami je četrti letošnji vročinski val, ki bo najdaljši in tudi najbolj vroč v tem poletju, je danes za STA dejal dežurni meteorolog z agencije za okolje Janez Markošek. Temperature bodo pogosto presegale 35 stopinj Celzija, vročina pa se bo od ponedeljka dalje stopnjevala.

Prihajajoči teden bo nad naše kraje v višinah od jugozahoda pritekal zelo topel in suh zrak. Po pričakovanjih meteorologov bo v glavnem sončno vreme brez popoldanskih ploh in neviht, vročina pa se bo stopnjevala.

Že v ponedeljek bodo najvišje dnevne temperature med 29 do 35 stopinj Celzija, najbolj vroče bo predvidoma v Beli Krajini. V torek in sredo bodo po pričakovanjih še višje temperature, do 37 ali 38 stopinj Celzija. Podobne vrednosti meteorologi pričakujejo tudi v četrtek in petek, verjetno še v soboto. Prihodnjo nedeljo ali šele v ponedeljek, 7. avgusta, bo vročina začela popuščati.

Arso opozarja na veliko toplotno obremenitev

Pred nami je tako precej dolgo obdobje izrazito toplega vremena, zaradi česar je Agencija RS za okolje (Arso) danes izdala opozorilo o veliki toplotni obremenitvi predvsem sredi dneva in popoldne od ponedeljka do predvidoma prihodnjega ponedeljka, 7. avgusta. Še posebej velika bo toplotna obremenitev sredi tedna in v drugi polovici tedna, ko bodo precej tople tudi noči, napoveduje Markošek.


Foto: Igor Modic/Delo

Zaenkrat je Arso izdal drugo oz. oranžno stopnjo vremenske ogroženosti, a Markošek pravi, da bo verjetno treba razmisliti tudi o najvišji stopnji vremenske ogroženosti zaradi zelo velike toplotne obremenitve, za kar so se nekatere evropske države že odločile.

Kako bo v soseščini in po Evropi?

Prihajajoči vročinski val bo namreč zajel Balkan, območje Panonske nižine, Italijo, segal bo tudi proti severu nekje do Poljske. V zahodni Evropi ne bo takšne vročine.

Po 7. avgustu se verjetnost za padavine pri nas nekoliko poveča, ampak kakšne izrazite osvežitve zaenkrat ni videti. Temperature naj bi šle malce navzdol, a ne prav izrazito.

Četrti vročinski val letos bo tako najdaljši in tudi najbolj vroč v tem poletju, z nekaj »sreče« pa bodo morda kje izmerjene temperature okoli 40 stopinj Celzija, pravi meteorolog Markošek.