Prijazna do okolja in družin je že dobra četrtina slovenskih koč

Po Kumu, lanskem zmagovalcu med kočami, se s certifikatom družini prijazna lahko pohvalita koči na Kalu in Kopitniku.
Objavljeno
12. februar 2016 15.44
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Štirideset planinskih koč v Sloveniji se že lahko pohvali, da so okolju in družinam prijazne. Med šestnajsterico novih, družinam prijaznih, sta pristali tudi dve zasavski iz tako imenovane tretje kategorije, obe v hrastniški občini: koča na Kopitniku 865 metrov nad morjem in osemdeset metrov više ležeči planinski dom na Kalu. Naj koča leta 2015 ostaja dom na trboveljskem Kumu 1211 metrov nad morjem.

Planinska zveza Slovenije (PZS) s certifikatoma okolju in družinam prijaznih koč, ki so ju pred leti prvi uvedli Nemci, nagrajuje koče, ki zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje oziroma odprtih vrat sprejmejo otroke in njihove starše. Certifikata veljata štiri leta.

Slovenska planinska društva sicer skrbijo za 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov; od teh je 163 oskrbovanih planinskih koč, ki privabljajo planince, a so hkrati tudi obremenitev za okolje, večinoma v toplejših mesecih. Obe omenjeni zasavski koči sta odprti vse leto. Kočo na Kopitniku upravljajo planinci iz Rimskih Toplic, na Kalu hrastniški planinci, obe skupaj pa premoreta dobrih 90 ležišč, kalska poleg 67 še deset skupnih in po 120 sedežev v jedilnicah.

Večina slovenskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju. Da bi njihov obisk povečali prav zaradi višjih okoljskih standardov, je PZS leta 2012 uvedla poseben certifikat za koče, ki si prizadevajo čim manj negativno vplivati na okolje.

Leto zatem so si na PZS postavili še drugi cilj: kako na koče privabiti otroke in starše. Koča s certifikatom družini prijazna gostom sporoča, pravijo na PZS, da se njeno osebje trudi za čim bolj prijazno bivanje tudi najmlajših planincev. A posluh za najmlajše ni edini kriterij za pridobitev certifikata.

Na to po podatkih PZS vplivajo še lega koče, ki naj omogoča sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; okolica koč mora nuditi možnosti za nemoteno aktivnost otrok in družine in po možnosti celo poseben program.

Na PZS stavijo na pregovor, da dober glas seže v deveto vas in da bo ugled kočam z enim ali obema certifikatoma zrastel, s tem pa se bo povečalo tudi število obiskovalcev. "Seveda pa je treba najti kompromis med udobjem in skrbjo za okolje. Veliko udobje na eni strani (tuši, ogrevane sobe, izbor jedi ...) na drugi strani povzroči več odpadnih vod, večjo porabo energije, več odpadkov,« razmišlja nosilec projektov Drago Dretnik iz Gospodarske komisije PZS.

Koča na Blegošu, ki se s certifikatom okolju prijazna ponaša od leta 2013 in ki jo letno obišče prek dvanjast tisoč gostov, je primer odlične prijazne prakse: premore čistilno napravo ter ustrezno dovajanje in odvajanje vode in odplak iz postopka priprave hrane in pijače.

Podpredsednik Planinskega društva Škofja Loka Jože Stanonik dodaja: "V objektu uporabljamo varčne žarnice, kurimo z drvmi, v sanitarijah uporabljamo razgradljiva čistila in papir, uredili smo tudi elektriko iz omrežja in odpravili agregate, ki so povzročali tako hrup kot smrad. Da smo leto pozneje pridobili še cerifikat družinam prijazna planinska koča, smo ponudbo hrane prilagodili otrokom, v koči imamo otroški kotiček s slikanicami, ob koči otroška igrala, kjer so otroci lahko tudi brez nadzora staršev, za varnost v sobah smo poskrbeli z ograjicami na posteljah.«