Primanjkuje jim otroške hrane

Najbolj bi potrebovali mleko in kosmiče – Dobrodošli tudi priboljški

Objavljeno
13. januar 2016 09.19
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Prevalje – V skladišču prevaljske Karitas, ki s hrano, oblačili in obutvijo pomaga 300 ljudem, med katerimi je skoraj tretjina otrok, kronično primanjkuje otroške hrane. Najnujneje potrebujejo mleko in kosmiče. Državne pomoči iz evropskih sredstev še ni, nazadnje so jo dobili konec maja lani.

»Na Prevaljah nam vsi pomagajo. Tako domačini kot občina, a kljub temu nam ne uspe zagotoviti dovolj hrane za vse pomoči potrebne posameznike in družine. Takšne pa niso razmere samo na Prevaljah, temveč po vsej Mežiški dolini,« je povedala prostovoljka Rezka Vivod. »Zelo si prizadevamo. Ne vemo več, koga bi še kje prosili. Najnujneje potrebujemo hrano za otroke, še posebno mleko. Državno pomoč iz evropskih sredstev smo nazadnje dobili lani maja. Od takrat pa ... Životarimo. Prostovoljke pogosto kupimo hrano s svojim denarjem,« je povedala Vivodova.

Pomoč potrebujejo tudi ljudje s službo

Prevaljska podžupanja Greta Jukič pravi, da je v občini 95 družin, ki redno prihajajo po pomoč na karitas. »Med tistimi, ki jo potrebujejo, niso le brezposelni, temveč tudi ljudje, ki so zaposleni, a imajo tako skromne prihodke, da z njimi ne morejo preživeti,« je povedala Jukičeva. Občina Prevalje se že nekaj let zapored konec leta odpove vsemu prazničnemu razkošju, denar, ki bi ga za to porabila, pa daruje v dobrodelne namene. Da bi prihranili še več denarja, so v občini pod eno streho združili skladišči, ne pa tudi polic, obeh humanitarnih organizacij; Karitas in Rdečega križa. Pri Karitasu redno pomaga šestnajst prostovoljcev, Rezka Vivod pa je povedala, da bi jim prav prišel še kakšen dodaten par rok, še posebno konec tedna, ko je treba z avtomobilom po ostanke hrane v trgovske centre po dolini.