Primeri ošpic tudi na Idrijskem in Cerkljanskem

Oseba je okužbo prinesla iz Avstrije. ZD Idrija poziva vse stare nad 30 let, naj preverijo, ali so bili cepljeni proti ošpicam.

Objavljeno
17. marec 2015 11.52
jsu-Epidemija ošpic
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Idrija - Na območju občin Idrija in Cerkno so se pojavile ošpice, zato v Zdravstvenem domu Idrija vse, ki so starejši od 30 let, pozivajo, naj preverijo, ali so bili cepljeni proti ošpicam. Po besedah Marte Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so ošpice potrdili pri eni osebi. Okužbo je prenesla iz Avstrije.

Obolela oseba z idrijskega tako ni bila v stiku z medicinsko sestro na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je nedavno zbolela za ošpicami, pred tem pa je v času kužnosti med 2. in 4. marcem delala v sprejemni ambulanti klinike.

Letos 14 obolelih za ošpicami

Grgič Vitkova je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni osveščanju o nevarnostih klopnega mennigoencefalitisa, pojasnila, da je vključno z idrijskim primerom letos za ošpicami zbolelo 14 oseb v Sloveniji.

Sedem od njih je okužbo preneslo iz tujine, je še pojasnila Grgič Vitkova in dodala, da se od medicinske sestre na pediatrični kliniki ni okužil nihče. V zvezi s tem primerom je bilo sicer obravnavanih okoli 500 oseb, cepljenih pa okoli 100, med njimi veliko predšolskih otrok, ki so prejeli do sedaj po le en primerek. Otroci so s prvim odmerkom cepljenih med 12. in 18. mesecem, z drugim pa pred vstopom v šolo, tako do pred vstopom v šolo ne bodo še enkrat cepljeni.

Pričakovati je pojave novih primerov obolelih

V idrijskem zdravstvenem domu so sicer na svoji spletni strani zapisali, da je zaradi vprašljivega stanja precepljenosti proti ošpicam pričakovati pojave novih primerov obolelih. Starejše od 30 let zato pozivajo, da preverijo, ali so bili cepljeni proti ošpicam. Pojasnili so, da lahko podatke o tem dobijo v cepilni knjižici ali pri svojem izbranem zdravniku.

»Če niste bili cepljeni ali podatka o cepljenju proti ošpicam nimate, vam svetujemo cepljenje z dvema odmerkoma v presledku enega meseca«, so zapisali v idrijskem zdravstvenem domu. Dodali so, da tistim, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva, svetujejo, da se cepijo še z enim odmerkom. Zapisali so še, da se lahko tisti, ki se bodo cepili, za to dogovorijo s svojim zdravnikom.