Priprave na splošno stavko so v sklepni fazi

Za stavko prihodnjo sredo so se že opredelili večina sindikatov javnega sektorja in nekateri iz zasebnega, napovedani tudi protestni shodi.

Objavljeno
14. januar 2013 19.43
Ljubljana 18.4.2012, stavks sindikatov foto: Tomi Lombar
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Jutri bo tudi uradno znano število sindikatov, ki bodo 23. januarja stavkali. Po trenutnih napovedih bo stavka res splošna in po vseh javnih zavodih v državi. »Rezultate opredeljevanja bo danes obravnaval glavni odbor Sviza; sodeč po odzivih članov ni nobenega dvoma, da bomo stavkali,« pravi glavni tajnik Branimir Štrukelj.

Sindikati javnega sektorja, ki se sicer pospešeno pripravljajo na stavko, še vedno čakajo povabilo na pogajanja o stavkovnih zahtevah, ki jih resorni minister za javno upravo Senko Pličanič do danes še ni sklical.

Za stavko se je že opredelila večina sindikatov javnega sektorja, na isti dan pa bo opozorilno stavkal tudi Sindikat kovinske in elektro industrije Slovenije, ki ga je danes pri tem podprlo še vodstvo ZSSS, z Dušanom Semoličem na čelu. O stavki se bo danes uradno odločil še Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Sviz s približno 40.000 člani, ki se bodo zelo verjetno opredelili za stavko.

Obstale bodo tudi univerze

»Priprave na stavko potekajo normalno. Večina sindikatov je stavko že napovedala, tisti sindikati, kjer zaposleni opravljajo naloge posebnega pomena, pa imajo časa za to pet dni do stavke,« pravi vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi. Sindikati v teh dneh prijavljajo protestne shode, ki bodo na dan stavke, koordinacija pa bo stavkovne aktivnosti obravnavala predvidoma v četrtek.

Glavni odbor Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Vir) se je do splošne stavke opredelili danes. Glasovanje je bilo od 7. do 13. januarja, za stavko pa se je odločilo 45 javnih zavodov. Proti splošni stavki so se izrekli zaposleni na enem zavodu, štirje pa še niso posredovali poročila o glasovanju, so sporočili iz sindikata Vir.

Za stavko se je pretekli teden opredelil tudi Visokošolski sindikat Slovenije. »Stavko so člani sindikata na univerzah v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem izglasovali z zelo visoko udeležbo in skoraj brez glasu proti. Napoved stavke je bila uradno posredovana vladi, pristojnim ministrstvom in rektorjem Univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem,« pravi predsednik sindikata Marko Marinčič.

Ob stavki še protestni shodi

Splošna stavka se bo začela predvidoma v sredo, 23. januarja opolnoči, končala pa se bo na isti dan ob 24.00 uri. Nekateri sindikati, recimo sindikat carinikov, so že napovedali, da jo bodo nadaljevali tudi po tem datumu. Stavka bo v prostorih javnih zavodov in organizacij, kjer imajo sindikati svoje članstvo. Stavkajoči se bodo zbrali na delovnih mestih, med stavko pa se bodo udeležili tudi organiziranih protestnih shodov v središčih večjih mest.