Vročinski val je tukaj

Zaščitite se pred soncem in popijte dovolj tekočine, po napovedih vročina še ne bo popustila.

Objavljeno
31. julij 2017 14.19
Posodobljeno
31. julij 2017 14.19
tlo/ljubljana
Be. B., STA, Šp. B.
Be. B., STA, Šp. B.

Začel se je četrti vročinski val. Agencija za okolje (Arso) je od jutri naprej izdala opozorilo za najvišjo ogroženost z veliko toplotno obremenitvijo za celotno Slovenijo, z izjemo visokogorja. V sredo in četrtek bo pretežno jasno in zelo vroče. Predvsem v sredo zvečer lahko ob meji z Avstrijo nastane kakšna vročinska nevihta, sporoča Arso

Senca, tekočina in zmerna aktivnost

Na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravje (NIJZ) ljudem svetujejo, naj se v vročini primerno zaščitijo pred soncem in uživajo dovolj tekočine. Odsvetujejo uživanje kofeina, alkohola, sladkih pijač, saj te povzročajo odvajanje tekočine iz telesa. Odrasli morajo dnevno v vročini popiti približno dva litra tekočine.

NIJZ svetuje uživanje lažje hrane v več obrokih. Pazljivi naj bodo tudi na njeno kakovost, saj se pri tako visokih temperaturah hrana hitreje pokvari.

Ljudje naj omejijo telesno aktivnost na prostem oziroma naj bodo dejavni v jutranjih in večernih urah. Na Arsu predlagajo zadrževanje v senci in v kolikor je mogoče, pobeg v višje lege ali ob vodo. Bivalne prostore moramo zračiti ponoči in zjutraj in poskrbeti za zadostno kroženje zraka.

Zaščita pred soncem

Med 10. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše, se je treba umakniti v senco, svetuje NIJZ. Pri zaščiti pomagajo tudi sončna očala, pokrivala za glavo, primerna oblačila in s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem najmanj 30 ter zaščito pred UVA žarki.


Državna meteorološka služba RS rdečo stopnjo ogroženosti razglaša za ves teden.

Avtomobili

Na NIJZ svarijo pred tem, da bi človeka ali žival pustili v zaprtem parkiranem avtomobilu. Malo odprto okno ali prejšnje ohlajevanje avtomobila s klimo namreč ne prepreči segrevanja avtomobila, opominjajo. Na soncu parkirana vozila je treba pred začetkom vožnje dobro prezračiti, pa opozarjajo na Arsu.


Ne pozabite uživati dovolj tekočine, vendar se izogibajte kofeina, alkohola in sladkih pijač, saj te povzročajo odvajanje tekočine iz telesa. Foto: Aleš Černivec/Delo

***

Preberite si tudi, kako lažje preživeti v dopustniški gneči na cestah in kako se z vročino spopasti v službi.