Pripravljajo se na postavitev Expo paviljona

Čeprav vladnega sklepa o dodelitvi še vedno ni, je postavitev Expo paviljona že predvidena v predlogu letošnjega proračuna mestne občine Murska Sobota

Objavljeno
05. februar 2016 17.13
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Sklepa vlade o dodelitvi slovenskega paviljona s svetovne razstave Expo v Milanu še vedno ni, na gospodarskem ministrstvu pa pravijo, da predlog dodelitve še ni oblikovan, a da bo v kratkem in takrat bo javnost izvedela, kje v Sloveniji bo paviljon postavljen. Toda v Murski Soboti so kljub temu priprave na njegovo postavitev že v polnem teku.

V četrtek so tako soboški občinski svetniki v prvem branju že sprejeli predlog občinskega proračuna, v katerem je predviden dober milijon evrov tudi za postavitev paviljona. Vodja občinskega oddelka za premoženjskopravne zadeve Milena Vöröš je v obrazložitvi te postavke svetnikom dejala, da se mestna občina tačas »aktivno pogovarja z ministrstvom za gospodarstvo«, da s tem ministrstvom že usklajujejo vsebino pogodbe o brezplačnem prenosu paviljona na občino in da bo treba pohiteti, saj morajo v Milanu paviljon razstaviti in odpeljati do konca februarja. Tako bo treba najti primeren prostor, kjer bodo razstavljene dele paviljona lahko začasno deponirali, dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja na 11 - hektarskem občinskem zemljišču med avtocesto in gramoznico Kamenšnica pa že pripravljajo.


V občini predivdevajo, da bodo za začasno skladiščenje razstavljenega paviljona potrebovali 13.500 evrov, za projektno dokumentacijo 51.500 evrov, za komunalne priključke 75.000 evrov, za temeljno ploščo 200.000 evrov, za zunanjo ureditev 179.000 evrov, za samo postavljanje paviljona 300.000 in za novo leseno fasado 200.000 evrov. V proračunu so predvideli tudi dve novi zaposlitvi za določen čas za zaposlena, ki bosta pripravljala program aktivnosti v novem paviljonu, ki naj bi postal nekakšna vrata v Pomurje. Občina bo za projekt najela 400.000 evrov posojila, sicer pa nameravajo del potrebnega denarja dobiti tudi preko pomurskega razvojnega zakona.