»Prisilno« upokojevanje na sodišču izpodbija tudi varuhinja

Čebašek Travnikova je vložila zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona za uravnoteženje javnih financ.

Objavljeno
13. junij 2012 18.49
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je danes vložila zahtevo za oceno ustavnosti 188. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ki za javne uslužbence ob izpolnjevanju pogojev za pridobitev starostne pokojnine določa prenehanje pogodbe o zaposlitvi, poroča STA.

Hkrati je sodišču v presojo poslala še prehodno določbo v 246. členu, ki določa prenehanje pogodbe o zaposlitvi za tiste, ki so pogoje za upokojitev izpolnili pred uveljavitvijo zakona.

Varuhinja ustavnemu sodišču predlaga, da do svoje končne odločitve zadrži izvajanje obeh členov. Meni namreč, da bi uveljavitev zakona imela takojšnje, trajne in težko popravljive posledice za pravice prizadetih javnih uslužbencev.

V primerih, ko se nanaša na univerzitetne učitelje, pa bo po njenem imela tudi nepopravljive posledice za delovanje in ugled univerz in uresničevanje njihovega raziskovalnega in pedagoškega poslanstva.

Omenjene določbe so v ustavno presojo že poslali tudi sindikati, ki sicer izpodbija tudi nekatere druge dele zakona za uravnoteženje javnih financ.

Če bo obveljal predlog dnevnega reda, bo ustavno sodišče že na četrtkovi seji obravnavalo predlog za prednostno obravnavo njihove zahteve, skupaj s predlogom za začasno zadržanje izpodbijanih členov.

Zakon za uravnoteženje javnih financ sicer dopušča, da se delodajalec in javni uslužbenec kljub izpolnjevanju upokojitvenih pogojev lahko dogovorita tudi o nadaljevanju delovnega razmerja, če gre za zagotovitev nemotenega delovnega procesa. Predstojnikom pa za odločitev pušča dvomesečni rok.