Prišli po topove, kupili pa smučišče na Gačah

Podjetje Smuk in občina Semič bosta zanj brez davka plačala 280.000 evrov. V Semiču upajo na pomoč drugih lokalnih skupnosti.

Objavljeno
27. julij 2016 23.39
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Semič – Po dolgotrajnem iskanju rešitve, kako spet zagnati smučarske naprave na Gačah, sta občina Semič in ljubljansko podjetje Smuk včeraj podpisala pogodbo s podjetjem Iskra o nakupu naprav in druge pripadajoče infrastrukture. Kupnina brez DDV znaša 280.000 evrov.

Podjetje Iskra je lani jeseni presenetilo z zaprtjem na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju priljubljenega smučišča s površino 55 hektarjev. V zadnjih osmih letih so pridelali več kot pol milijona evrov izgube, zato naprav minulo zimsko sezono sploh niso zagnali. Ker so lastniki že odprodali štiri smučarske topove, nameravali pa so še smučarski teptalec in druge naprave, je bil to za občino znamenje za alarm. Družba Iskra je smučišče na občinskih zemljiščih podedovala z nakupom tovarne kondenzatorjev v Semiču, zato so pred leti ustanovili družbo Iskra Turizem, ki pa je sredi lanskega leta ugasnilo. V sezoni 2014/2015 je bilo na Gačah 39 smučarskih dni, leto prej pa komaj deset.

Ko so predstavniki podjetja Smuk pred časom obiskali zaprto smučišče in hoteli od lastnika odkupiti smučarske topove, so se oglasili še na občini in se po pogovorih z županjo Polono Kambič odločili, da bodo kupili kar celotno smučišče. Kambičeva je za Delo povedala, da bo občina za 100.000 evrov odkupila vodovod od Srednje vasi do Gač in dve transformatorski postaji, podjetje Smuk pa pet vlečnic in sedežnico ter akumulacijski bazen, gostinski objekt in brunarice za 180.000 evrov. Občina bo kupnino poravnala prihodnjo pomlad, zasebnik pa čez dve leti.


Tudi metliška in črnomaljska občina bosta finančno pomagali. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Od besed k dejanjem

Vse naprave so brez uporabnega dovoljenja, in ker niso bile vzdrževane, bo treba za njihov ponovni zagon in s tem tudi obratovanje smučišča vložiti 145.000 evrov, pri čemer bo morala občina zbrati 70.000 evrov. Kambičeva pravi, da bodo na bližnjem sestanku sveta regij za finančno pomoč zaprosili dolenjske, posavske in belokranjske občine. »Vodstva občin so vseskozi obljubljala pomoč, zdaj pa je čas, da iz besed preidemo k dejanjem,« je povedala Kambičeva, ki si želi, da šole in vrtci iz jugovzhodne regije zimske športne dneve preživijo na Gačah.

Metliški župan Darko Zevnik je povedal, da so se župani na nedavnem sestanku v Novem mestu dogovorili, da bodo podprli semiško občino, zdaj pa iščejo načine, kako bi to storili. Najverjetneje bodo občine pomagale tako, da bodo odkupile sezonske karte za šole in vrtce za smučanje na Gačah. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je povedala, da bodo sosedi pomagali z 10.000 evri, vendar še ne vedo, na kakšen način oziroma za kateri namen lahko občina nakaže denar.