»Problem spodnjega Podravja je izgubljanje delovnih mest«

Medtem, ko so podjetja ukrepala in je bilo vse več brezposelnih, je javni sektor še vedno naraščal, je dejal Janša.

sre, 18.04.2012, 20:13

Ptuj - Gospodarstveniki in politiki s poodročja Ormoža so popoldne napolnili viteško dvorano ptujskega gradu, da bi neposredno slišali slovenskega premierja in njegove ministre in jim predstavili svoje težave.

Premier Janez Janša je dejal, da s 13,4 - odstotno brezposelnostjo to območje niti ne odstopa tako zelo hudo od stanja pred tremi leti, skrb pa zbuja dejstvo, da se je precej zmanjšalo število delovnih mest. Vendar je tudi nekaj optimizma, je dejal, saj so videli tudi podjetja, ki so leta 2009 zaradi krize odpuščala delavce, sedaj pa ponovno zaposlujejo in poslujejo boljše zato, ker so začela pravi čas varčevati in ukrepati.

Toda medtem, ko so podjetja ukrepala in je bilo vse več brezposelnih, je javni sektor še vedno naraščal, zato bo treba sedaj ukrepati tudi na tej strani. Če bomo sedaj ukrepali sami, to ne bo tako boleče kot pa če bo čez čas prišel nekdo drug z veliko ostrejšimi ukrepi, je dejal Janša.

Sledila je vrsta pripomb in vprašanj lokalnih gospodarstvenikov in politikov, ki so bili najbolj kritični do izobraževalnega sistema, ki ne izobražuje kadrov, ki bi jih potrebovalo gospodarstvo, na Ptuju tudi ni primernih komunalno urejenih zemljišč za gradnjo proizvodnih zmogljivosti, ker so jih v preteklosti pozidali s trgovskimi središči.

Po mnenju predstavnika obrtne zbornice bi bilo nujno spremeniti delovnopravno zakonodajo, lastnik transportnega podjetja Slavko Šega pa je zahteval, da se bolj izenačita položaj in davčno obremenjevanje velikih pravnih oseb in majhnih samostojnih podjetnikov.

Za primer je povedal, da banke ob najemanju posojil od samostojnih podjetnikov zahtevajo potrdila o poravnanih davčnih obveznostih in dajatvah, pravnim osebam pa takšnega potrdila ni treba prinesti.

Razpravljalce je tudi zanimalo, kdaj bo država končno zgradila manjkajočih 13 kilometrov avtoceste med Draženci in mejnim prehodom Gruškovje, kdaj bodo postopki hitrejši in cenejši in ali vlada pripravlja tudi razvojne ukrepe na področju turizma. Ali, kot je na kratko povzel Slavko Šega: »Razbremenite prispevke na plače, zmanjšajte sivo ekonomijo in povečajte učinkovitost države!«

Predsednik vlade je glede sistema izobraževanja za deficitarne poklice dejal, da se bo vlada s tem resno spopadla, vendar ne bo šlo hitro.

Na področju delovne zakonodaje bodo spremembe, saj bo »prišel čas, ko ne bo več zaposlitev za določen in za nedoločen čas, ampak bo samo zaposlitev,« je dejal, pod drobnogledom pa je tudi institut prisilne poravnave.

Finančni minister Janez Šušteršič naštel že sprejete davčne olajšave na področju raziskav in razvoja in povedal, da vlada načrtuje tudi možnost pavšalne obdavčitve samostojnih podjetnikov in mikro podjetij, vlada pa si prizadeva dokapitalizirati Novo ljubljansko banko tako, da to ne bi obremenilo državnega proračuna.

Prisotni so bili veseli podatka, da je državni prostorski načrt za avtocestni odsek Draženci - Gruškovje že sprejet, sedaj je v postopku pridobivanje gradbenega dovoljenja, gradnja pa naj bi se začela prihodnje leto in naj bi trajala tri leta.

Povezane novice

Protestni shod je vendarle bil tudi na Ptuju
18. april ob 14:00
Na Ptuju so stavkajoči učitelji z žvižgi pričakali ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turka.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se