Prodaja Marifarma skrbi mariborsko opozicijo

Župana Andreja Fištravca so mestni svetniki zavezali k pripravi pojasnil v petnajstih dneh.

Objavljeno
04. januar 2016 19.46
Robert Galun
Robert Galun

Maribor - Postopek prodaje družbe Marifarm, ki je prek Mariborskih lekarn v lasti občine Maribor, in bi moral biti zaključen do konca leta, postaja vroča politična tema. Ker opozicija tava v temi, je zahtevala sklic izredne seje mestnega sveta ter župana zavezala k pripravi ustreznih pojasnil.

Za Marifarm, ki ni v najboljši finančni kondiciji, se zanimata slovensko-italijanska družba Labiofam Europe ter ukrajinski Arterium Corporation. Ugodnejšo ponudbo je baje dal Labiofam, podjetje, ki je zadnji dve leti poslovalo z izgubo oziroma brez prihodkov.

Ker je okrog prodaje precej nejasnosti, je poskušala opozicija o tem razpravljati že na decembrski seji, vendar župan Andrej Fištravec tega ni želel uvrstiti na dnevni red. Opozicija zato ni potrdila dnevnega reda in je raje zbrala podpise za sklic izredne seje. Na njej je župana s sklepi zavezala, naj pripravi poročilo in predstavi strateške in poslovne rešitve problematike, ki bodo omogočile, da bo lahko Marifarm nemoteno posloval tudi letos.

»Kako naj župan pripravi strateške in poslovne rešitve problematike v hčerinskem podjetju družbe v lasti MOM? Za to je zadolženo vodstvo podjetja. Lahko pozovemo svet zavoda, da pripravi poročilo v hčerinskih družbah, tega ne moremo pričakovati od župana,« se je pridušal svetnik Saša Pelko iz Liste župana Andreja Fištravca. Zanj je to vmešavanje politike v gospodarstvo in »čez 15 dni bomo spet govorili o tem«.

»Predlagamo ravno takšne sklepe, da bomo dobili argumente, da ne bomo mlatili prazne slame,« je Pelku odvrnil Milan Mikl iz Županove (Kanlgerjeve) liste. Čez dva tedna se bo namreč mestni svet znova sestal in na sejo bodo povabili tudi vse šefe mariborskih farmacevtskih družb v javni lasti ter se seznanili s poročilom župana.

»Da moramo svetniki od vas zahtevati, da nam poročate o tem, kaj se dogaja, je absurdno. Za to ste plačani. Dajte odgovore, povejte, kam stvar peljete. Odgovornost nosite vi in nihče drug,« je bila do župana kritična svetnica Lidija Divjak Mirnik iz Liste za pravičnost in razvoj.

Fištravec je dejal, da s pripravo poročila nima nikakršnih težav, zdaj ga k temu sicer zavezuje tudi sklep mestnega sveta. Pravtako bo moral pojasniti nakup devetih interaktivnih tabel v podjetju Farmadent v vrednosti 48.600 evrov, saj opozicija sumi, da bi lahko bil v ozadju Fištravčev svetovalec Marko Kovačič. Farmadent jih je naročil pri podjetju Telesistemi, a jih ni nikoli dobil, namesto njih so Telesistemi vzpostavili podatkovni center. Farmadentu so morali plačali tudi sedem tisoč evrov zamudnih obresti.