Prodaja orožja: Dražbe – nova taktika Morsa

Prek uradnega lista prodaja ni šla, z dražbami pa prodajo vse, kar je odveč.

Objavljeno
12. februar 2015 21.26
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Ljubljana – Obrambno ministrstvo (Mors) bo prihodnji teden že tretjič na dražbi prodajalo presežke iz oborožitvenih zalog. A če so na prvih dveh dražbah prodajali le po tisoč kosov, ki jih je večinoma kupil avstrijski dražitelj, jih bodo prihodnji četrtek poskušali prodati kar 46.000. Računajo na do pet milijonov evrov zaslužka.

Kot smo poročali, je izklicna cena za orožje, razdeljeno v osem sklopov, večinoma jugoslovanskega, sovjetskega, nemškega in italijanskega porekla, nekaj čez 3,6 milijona evrov. Na naše vprašanje, ali računajo, da bodo prodali vseh 46.000 kosov, z obrambnega ministrstva odgovarjajo pritrdilno. Če jim ne bo uspelo z eno dražbo, pravijo, jih bodo organizirali več.

Generalni direktor direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo Željko Kralj pravi, da so dražbe veliko boljši način, da se ministrstvo reši odsluženih in neuporabnih premičnin in nepremičnin, kot je prodaja prek uradnega lista, kakršna je bila v praksi doslej.

Marca bodo prodajali 270 odsluženih terencev

Lani so v sodelovanju z notranjim ministrstvom na Morsu na prvi dražbi prodali petindvajset kosov orožja, na drugi pa so ga trem dražiteljem prodali 675 kosov. Zaslužili so 150.000 evrov, slabih 60.000 evrov pa so pred kratkim dobili na dražbi odsluženih osebnih, kombiniranih in tovornih vozil. Po doslej daleč največji dražbi orožja, ki bo na ministrstvu prihodnji četrtek, bodo marca z licitacijo poskusili prodati tudi 270 odsluženih terenskih vozil ministrstva, večinoma puchov. Po Kraljevih besedah bodo izkupiček zagotovo dovolj za nakup novih avtomobilov in druge opreme.

Puške, mitraljeze, pištole, brzostrelke in drugo strelno orožje, ki ga na Morsu konzervirajo že več kot dvajset let in je samo strošek, po naših podatkih najbolj zanimajo avstrijsko družbo Limex.

Družba iz avstrijskega Straua, ki ima po navedbah naših virov v svojih skladiščih na tone orožja, je znani obiskovalec orožarskih dražb. Kupujejo v Ukrajini, Bosni, Črni Gori, Madžarski, Angliji, Španiji ... V Limexu orožja ne preprodajo na krizna žarišča, ampak ga predelajo (iz vojaškega v civilno) ali trajno onesposobijo in prodajajo zbirateljem, predvsem tistim iz ZDA. Vsak kos lasersko označijo in opremijo z lastnim certifikatom. Da je Limex na prvih dveh dražbah Morsa kupil največ, je potrdil tudi Kralj.

Jelinčič: To je bedarija

Naš najbolj znani zbiratelj orožja Zmago Jelinčič se dražbe prihodnji teden ne bo udeležil. Pravi, da nima denarja, poleg tega pa prodajanja »slovenskega« orožja ne odobrava. Prepričan je, da bo ministrstvo za orožje dobilo precej manj, kot je vredno: »En delujoči 'šmajser' pri zbiralcih lahko prinese tudi do 10.000 evrov in ne verjamem, da se na Morsu tega ne zavedajo.« Jelinčič misli, da bi odsluženo orožje slovenskega obrambnega sistema moralo končati v muzeju, sploh, ker ocenjuje, da se bo prodalo nekaj »izredno redkih in vrednih primerkov«.