Prodan park sredi Bleda

Zasebna družba Taxus & co. je na dražbi za 2.300 kvadratnih metrov parka pri TVD Partizan ponudila 96.000 evrov.

Objavljeno
27. oktober 2015 17.51
bra-Bled
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Radovljica – Dve parceli tik ob Sokolskem domu (nekdanji TVD partizan) na Bledu, na katerem je bilo doslej parkirišče, po novem prostorskem redu blejske občine pa bo tam le park, so na dražbi za 96.000 evrov prodali podjetju Taxus & co. s Sv. Tomaža. Za plačilo kupnine ima 30 dni časa.

Okoli 2300 kvadratnih metrov zemljišč so prodajali za izklicno ceno dobrih 26.000 evrov (nekaj več kot 11 evrov na kvadratni meter), zaradi nizke cene pa je varščino vplačalo 18 ponudnikov. Na dražbi je cena za kvadratni meter zemljišča dosegla dobrih 41 evrov za kvadratni meter. Borut Kordež iz blejskega nepremičninskega podjetja Makler Bled meni, da je to ugodna cena za park, če je nakup špekulativen in se bo namembnost v prihodnosti spremenila, pa je to odlična naložba, saj je po njegovih besedah realna cena za stavbno zemljišče v tem delu Bleda okoli 180 evrov za kvadratni meter.

Cena omenjenega zemljišča se je po nedavni spremembi blejskega občinskega podrobnega prostorskega načrta precej znižala, saj so ga še leta 2011 na dražbi prodajali za približno 630.000 evrov (več kot 270 evrov za kvadratni meter), vendar ponudnikov za nakup takrat ni bilo.

Dražbo zemljišča, katerega lastnik je bilo podjetje Sol Adriatic, je zahtevala NLB, ki je 1,9 milijona evrov posojila omenjenemu podjetju leta 2006 zavarovala s plombo na tem zemljišču, podjetje pa ji posojila ni vrnilo. V NLB ne komentirajo niti odnosov s strankami niti dejstva, da se je s spremembo prostorskega akta bistveno zmanjšala vrednost zemljišča. Občina Bled na dražbi ni uveljavljala predkupne pravice, Anže Šuker iz podjetja Taxus & co. pa je dejal le, da je zemljišče tržno zanimivo in da še nimajo razdelanih načrtov zanj, jih bodo pa pripravili, ko bodo plačali celotno kupnino.

Poslovna šola Bled, ki je od občine Bled pred časom že kupila nekdanji Sokolski dom (formalni postopek nakupa še ni končan), zemljišče pa se po občinskem odloku »programsko navezuje na (prenovljen) Sokolski dom«, se po besedah dekanje dr. Danice Purg na dražbo ni prijavila, »ker ima občina predkupno pravico in bo tam park. Za Sokolski dom pripravljamo idejno zasnovo, tam bodo učilnice in družabni prostor za študente in diplomante nase šole.«

Občina Bled, ki na dražbi ni uveljavljala predkupne pravice, je sicer na omenjeno zemljišče (čeprav ni lastnica) prejšnji teden začela dovažati zemljo in začela urejati park, je povedala Barbara Jančič z občine Bled, medtem ko je sodnica Pavlina Drmota dejala, da »občina dela, kot da je zemljišče njeno«.