Program otroške srčne kirurgije zapuščata še zadnja kirurga 

Poslavljata se kirurg Miha Wiess in kirurginja Tadeja Kolar, ki menda ostajata na srčni kirurgiji za odrasle.

Objavljeno
08. november 2017 23.13
jer/operacija
K. M., STA
K. M., STA

Ljubljana − Program otroške srčne kirurgije zapuščata še zadnja slovenska kirurga, ki sta se izobraževala v programu, je danes poročala POP TV. Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je dejala, da o tem nima uradnih podatkov, posredno pa njun odhod potrdila. Pri tem je dejala, da ne gre za posledico slabih odnosov.

Po poročanju POP TV sta kirurga, ki sta se v programu izobraževala za otroška srčna kirurga, kot glavni razlog za odhod navedla slabe medosebne odnose. Menda otroškim kardiologom ne zaupata več in z njimi ne moreta več sodelovati. Njuni nadrejeni so ju menda poskušali že večkrat prepričati, da ostaneta, a sta postavila pogoj − ali bosta ostala v UKC in operirala odrasle bolnike ali pa bosta odšla iz bolnišnice, saj v programu otroške srčne kirurgije ne želita več sodelovati.

Pfeiferjeva je po seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, kjer so razpravljali prav o stanju na področju otroške kardiologije na UKC Ljubljana, dejala, da so odnosi na kardiološkem oddelku pediatrične klinike zdaj homogeni in delajo timsko, saj ni več motečih ljudi.

Kot poroča STA, je zatrdila, da se otroški kirurgi, ki sodelujejo v programu otroške kirurgije, s kardiologi razumejo. Pravi, da je večkrat bila na sestankih, kjer so sodelovali kirurgi in kardiologi, in takrat med njimi ni bilo nobenih trenj in prepirov.

»Ne razumem, zakaj bi bil nesporazum s kardiologi razlog za odstop, kot pravite, teh bodočih srčnih kirurgov iz Ljubljane,« je dejala Pfeiferjeva in dodala, da o odstopih uradno ni bila obveščena. Je pa povedala, da je danes prejela SMS-sporočilo, v katerem so ji zatrdili, da razlog ni v slabih odnosih, pač pa v tem, da se kirurg »v treh letih dela v programu ni uspel dovolj izobraziti, ker mu očitno nismo dali dovolj priložnosti«.

Na vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost programa, je dejala, da so podpisali pogodbo s praškim centrom za otroško srčno kirurgijo. Tako je prvi pediatrični srčni kirurg od ponedeljka že v UKC in se je po njenih navedbah vklopil v delo. Prihodnji teden pride izkušen kirurg, ki bo izvajal operacije.

Predlog novega programa je, da bodo kirurgi tukaj ves teden. Pfeiferjeva verjame, »da se bo naš otroški srčni kirurg še udejstvoval v tem programu in si bo morda premislil, ko bo videl, da sedaj program poteka varno, bolje organizirano«.

Tudi strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko upa, da si bosta kirurga premislila in vendarle nprej sodelovala v programu, »ko bodo te spremembe uvedene in ko se bo stanje s pogodbeno ustanovo začelo konsolidirati«.

Program sicer po njegovih besedah mora iti naprej. S podpisom pogodbe s centrom v Pragi pa so poskrbeli za otroke, da bodo operirani in obravnavani, kot je bilo doslej, je dodal. Cilj tega, da so poiskali partnerja in podpisali pogodbo, je po njegovih navedbah ravno to, »da nestabilnosti, ki morda nastajajo zaradi nekih personalnih zadev, lahko z njimi kompenziramo«.

Navedb kirurgov, da odhajata zaradi slabih odnosov, Veselko ni hotel komentirati. Zatrdil je, da se trudijo urejati zadevo, a pri tem potrebujejo podporo javnosti, ministrstva in drugih.

Strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je po odboru pojasnila, da ne trdi, da je na pediatrični kliniki vse v redu, a se trudijo. Kot poroča STA, je poudarila, da klinika v zadnjih dveh mesecih deluje drugače kot prej.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je dejala, da ni seznanjena z informacijami o odhodu dveh kirurgov, ki sta se izobraževala v programu otroške srčne kirurgije. Informacija jo je šokirala, je priznala v prvem odzivu in ocenila, da je v tem primeru resno vprašanje o prihodnosti tega programa v Sloveniji.

»Vsi napori ministrstva temeljijo na tem, da bi s pomočjo tujega centra, ki bi izobrazil prav omenjena mlada kardiokirurga, uspeli skupaj postaviti nov center za obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi boleznimi. Pravzaprav sem šokirana, ker so zdaj naši načrti, ki so na tem temeljili, padli v vodo,« je dejala po poročanju STA.