Projektanta Mariborskega kulturnega središča tožita občino in njeno propadlo podjetje

Biro Sadar in Vuga zahteva 650.000 evrov, občina Maribor se brani, da ni podpisnica pogodbe.

Objavljeno
16. marec 2015 20.27
MAKS, 9.3.2015, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Arhitekturni biro Sadar + Vuga zaradi zgrešenega projekta Maks od občine Maribor in njenega propadlega podjetja ZIM terja skoraj 650.000 evrov. Toliko namreč znaša račun za načrtovanje objekta, ki sta si ga zamislila nekdanji mariborski župan Franc Kangler in režiser Tomaž Pandur, a ga ZIM ni plačal.

Čeprav se zdi zgodba preprosta in zmaga arhitekturnega biroja že dobljena, na sodišču vse bolj kaže, da bo morala okrožna sodnica Sonja Novak ugrizniti v trd oreh. Še zlasti ker odvetnika Mestne občine Maribor (MOM) in družbe ZIM v stečaju Sandi Vukovič in Željko Kranjc nista složno udarila po nasprotniku, temveč drug po drugem. Vukovič je poudaril, da MOM ne more prevzeti obveznosti ZIM, saj je šlo za dvostransko pogodbo med ZIM in birojem Sadar + Vuga, ki ima učinek zgolj med pogodbenima strankama. Omenil je tudi, da država ni sofinancirala projekta Mariborsko kulturno središče (Maks), čemur je odvetnik Kranjc nasprotoval s pojasnilom, da se MOM ne more sklicevati na nerealizacijo pogodbe o sofinanciranju, ki jo je sklenil ZIM. Če bi občina utrpela škodo zaradi nepridobitve kohezijskih sredstev, bi bilo po njegovem prepričanju pričakovati, da bi zoper državo vložila tožbo.

Da odvetnika nista složna, ni čudno, saj si v drugem sporu, v katerem ZIM v stečaju toži nekdanje vodstvo ZIM in njegove nadzornike zaradi prepoceni prodaje zemljišča za Maks arabskemu poslovnežu Hilalu Arnaoutu, stojita nasproti. To pa je lahko le voda na mlin pravni zastopnici biroja Sadar + Vuga, odvetnici Petri Plevnik. Po njenih besedah je MOM izrazila javni interes za gradnjo Maksa, in to pred podpisom pogodbe o sofinanciranju. Poleg tega iz sklepa vlade izhaja, je dejala, da bo kulturno ministrstvo svoj delež (deset milijonov evrov) primaknilo ob primerni finančni participaciji MOM. A občina je s prodajo zemljišča povzročila, da je postal projekt Maks neizvedljiv in s tem družbo ZIM, zasnove in vodenje investicije, in hčerinsko podjetje ZIM gradnje poslala v stečaj, meni odvetnica.

Tudi za arhitekta Boštjana Vugo je zaplet okrog naročila in neplačanega računa jasen. Po njegovih besedah je vsa komunikacija potekala med arhitekturnim birojem prek ZIM do MOM. »Prav zaradi tega sem ta projekt predstavil na MOM in MOM je morala ta projekt potrditi zaradi financiranja in možnosti izvedbe projekta.«

Kakšen izplen lahko ob sodni zmagi pričakujeta arhitekta Sadar in Vuga, je težko napovedati. MOM se otepa odgovornosti, ZIM pa je pred stečajem za zemljišče, kjer bi moral stati Maks, iztržil le 610.000 evrov. Iz poročila stečajnega upravitelja izhaja, da je v stečajni masi ZIM za dobra dva milijona evrov nepremičnin.