Promenada v vrhu krajinske Evrope

Lahov velenjski projekt izbran za tretji najbolj zanimiv novejši krajinski arhitekturni dosežek v Evropi

Objavljeno
12. januar 2016 19.14
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Velenjska promenada, projekt mostu, amfiteatra za prireditve ter prenova mestnega središča iz ateljeja Enota in arhitekta Dejana Laha, ki so ga uredili v središču Velenja preko in v bližini reke Pake, je Velenje postavil na zemljevid svetovnih turističnih znamenitosti.

Po mnenju svetovno priznanih krajinskih arhitektov, ki so za spletni portal LandArchs (www.landarchs.com) spremljali novice in trende krajinske arhitekture, se je projekt promenada uvrstil na tretje mesto med desetimi novejšimi evropskimi najbolj krajinsko in arhitekturno zanimivimi točkami, ki so vredne ogleda. Promenado so torej priporočili kot eno izmed top turističnih destinacij.
Bližnja parkirna hiša Promenada je v kategoriji parkirišč po izboru strokovne žirije že lani maja prejela mednarodno nagrado Architizer A+ Awards, ki jo podeljuje največji svetovni arhitekturni portal iz New Yorka. Lani pa je Velenje osvojilo tudi naziv najlepše urejenega večjega slovenskega mesta na natečaju Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki ga dodeljuje Turistična zveza Slovenije.

S promenado, novim in sodobnim mestnim središčem, so v Velenju uredili območje za pešce za druženje ter pridobili nov prostor za prireditve. Amfiteater ob reki Paki, skozi katerega teče Paka, je namenjen manjšim priložnostnim dogodkom in koncertom. Kot primerno koncertno prizorišče pa se je ob uradnem odprtju promenade izkazala tudi streha garažne hiše. Velenjčani se ob promenadi družijo, turisti pa si jo že prihajajo ogledovat.

Sophie Thiel je ob razglasitvi letošnjih desetih turističnih destinacij, ki so z vidiki krajinske arhitekture v Evropi vredne ogleda zapisala, da vsi poznamo londonski Hyde Park in Palačo republike v Parizu: »Toda v Evropi je še veliko projektov krajinske arhitekture, ki so vredni ogleda.« Mednje so pri LandArchs letos uvrstili tudi velenjski projekt, delo domače arhitekturne stroke.