S Putinom prihajajo tudi težave v prometu

Na Vršiču omejitve že zvečer. Jutri okoli 11. ure bodo zaprli predor Karavanke, policija svetuje, da pot proti Gorenjski zaključite do poldneva.

Objavljeno
28. julij 2016 20.45
*imo* RUSKA KAPELICA-VRSIC
Š. P., STA
Š. P., STA

Ljubljana – V prvi polovici sobotnega popoldneva bo gorenjska avtocesta nad Brnikom zaprta za ves promet, zapore bodo po zagotovilih policije trajale le nujno potreben čas. Promet bodo začeli sproščati šele, ko bo kolona protokolarnih vozil odpeljala mimo. S Policijske uprave Kranj še sporočajo, da največje zgostitve v prometu pričakujejo jutri sredi dneva in popoldan, zato priporočajo, naj vozniki načrtovane poti po teh cestah opravijo v zgodnjem dopoldanskem času ali jih prestavijo na zgodaj zvečer, ko zapor ne pričakujejo več.

Koliko časa bodo zapore na relaciji brniško letališče–Kranjska Gora, predstavniki generalne policijske uprave na včerajšnji novinarski konferenci niso mogli razkriti. Na to namreč vpliva tako varnostni vidik kot tudi urnik obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki se v vsakem trenutku lahko tudi spremeni. Na avtocesti bo v prvi polovici popoldneva veljala popolna zapora prometa v obe strani. »Ko bo mogoče, bomo promet sprostili,« je zagotovil direktor uprave za policijske specialnosti in vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja Robert Sušanj.

Med samo prireditvijo na Vršiču bo promet menda sproščen, po končani slovesnosti pa bodo policisti spet zaprli celotno gorenjsko avtocesto za ves promet, saj se bo Putin na Žalah udeležil tudi odprtja spomenika ruskim žrtvam druge svetovne vojne na slovenskih tleh, zato bo v tem času zaprt del ljubljanske severne obvoznice. Policija vse voznike, ki naj spremljajo prometna opozorila, poziva k strpnosti. Da bi promet po vzporednih cestah tekel čim bolj tekoče, na območju Gorenjske in prestolnice velja prepoved prometa vseh vozil, katerih največja dovoljena masa presega tri tone in pol.

Legenda: Modra črta označuje predvideno daljšo/krajšo zaporo ceste. Nadvozi/podvozi, ki so označeni na zemljevidu, bodo zaprti med prehodom varovane kolone vozil. Vir: Prometno-informacijski center

Težave v prometu že danes

Na gorenjski avtocesti med počivališčem Jesenice in predorom Karavanke proti Avstriji je približno sedem kilometrov dolg zastoj. Voznikom, ki so namenjeni proti Kranjski Gori, na prometnoinformacijskem centru priporočajo, naj avtocesto zapustijo že na izvozu Lesce.

                         Današnji zastoj pred Karavankam. Foto: Tomi Lombar

 

Na PU Kranj dodajajo, da bosta od 8. do 22. ure prepovedana ustavitev in parkiranje vseh motornih in priklopnih vozil v širini 100 m na levi in desni strani vseh javnih cest na širšem območju Letališča Jožeta Pučnika, gorenjske avtoceste med Ljubljano in predorom Karavanke ter državne ceste med Jesenicami in prelazom Vršič.

Danes popoldan bodo policisti s pristojnimi službami začeli z zapiranjem avtocestnih počivališč (ne bencinskih servisov, ki bodo normalno delovali), ki bodo zaprta tudi jutri. Od danes zvečer je zaradi dogodka predvidena tudi zapora ceste na Vršič s kranjskogorske in novogoriške strani, zato uporabnike tega območja prosimo, naj to upoštevajo pri načrtovanju poti in hoji v gore. Kdor se bo jutri na območju od Jesenic do Kranjske Gore odpravljal v gore naj pričakuje, da bo to območje z vozilom lahko zapustil šele po koncu zadrževanja varovane osebe na območju.

Gibanje oseb po centru Kranjske Gore praviloma ne bo omejeno, bodo pa policisti preprečevali zadrževanje oseb v neposredni bližini cest in prireditvenega prostora. Promet bo najmanj v prvi polovici popoldneva zaradi krajših ali daljših zapor na nekaterih mestih ob relaciji potovanja varovane osebe oviran tudi na kolesarki stezi med Jesenicami in Ratečami.

Informacije o prometu naj vozniki spremljajo na prometnih portalih, spletni strani prometno informacijskega centra, mobilnih aplikacijah DarsPromet+ oziroma DarsTraffic+. Informacije o prometu vozniki lahko pridobijo tudi na telefonski številki 1970.

Omejeno obratovanje brniškega letališča

Na začetku sobotnega popoldneva in pozno popoldne ali v večernih urah bo močno oviran oziroma zaprt dostop do letališča Jožeta Pučnika, zato na letališču potnikom in obiskovalcem svetujejo, naj se na letališče ta dan odpravijo prej kot običajno. Na letališču pričakujejo, da bodo ob prihodu in odhodu letala ruskega predsednika nastajale krajše omejitve obratovanja letališča, zato so mogoče krajše zamude, medtem ko daljših zamud, odpovedi letov ali drugih posebnosti v letalskem prometu ne pričakujejo.

Obratovanje letališča bo omejeno pol ure pred predvidenim pristankom letala predsednika Putina do odhoda kolone vozil s policijskim spremstvom z območja letališča ter zvečer pol ure pred predvidenim poletom letala do njegovega odhoda iz slovenskega zračnega prostora. V soboto bo bo med 7. in 23. uro sicer veljala omejitev zračnega prostora nad določenimi območji. Zaradi veliko vzletišč na Gorenjskem policija opozarja, da velja tudi prepoved letenja z zrakoplovi, kar vključuje vse ultralahke letalne naprave, brezpilotne letalne naprave, letalske modele, padala, jadralna padala in jadralne zmaje ter toplozračne balone.

Dostop do Ruske kapelice le z vabilom

Po besedah vodje koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja Roberta Sušnja bodo v času obiska veljali strogi varnostni ukrepi, ki jih iz varnostnih razlogov ne morejo povsem razkriti. Že zdaj pa je znano, da se območjem, kjer bodo potekali osrednji dogodki (Ruska kapelica, Žale, Brdo), ne bo mogoče približati. Dostop do teh krajev bo mogoč le z vabilom ali akreditacijo in poprejšnjim varnostnim pregledom, pri čemer bodo pregledovali tudi avtomobile.

Med samo prireditvijo na Vršiču bo promet menda sproščen, po končani slovesnosti pa bodo policisti spet zaprli celotno gorenjsko avtocesto za ves promet. Igor Modic/Delo

Koliko policistov bo varovalo dogodek, na policiji niso razkrili, bodo pa policistom PU Kranj in PU Ljubljana pomoč nudili policisti iz vseh preostalih policijskih uprav. Pomagala bo tudi Slovenska vojska. Policija tudi natančno spremlja vse informacije o morebitnih protestnih shodih, za kar je vpoklicala tudi del posebne policijske enote, je povedal Sušanj.

Tudi v Avstriji v soboto poseben prometni režim

V Avstriji bo zaradi pričakovanega večjega navala turistov iz Nemčije in Nizozemske ob začetku počitnic ter obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji v soboto veljal poseben prometni režim, piše na spletni strani avstrijskega upravitelja avtocest Asfinag. Okrepili bodo tudi obveščanje voznikov.

Avtocesta proti predoru Karavanke na avstrijsko-slovenski meji bo pri razcepu Beljak za ves promet zaprta od 9. ure dalje. Tako želijo zagotoviti, da ob 11. uri, ko je predvidena zapora predora, pred predorom ne bo nobenega voznika.

Predor Karavanke bodo predvidoma zaprli jutri ob 11. uri. Foto: Ljubo Vukelič

Na mejnem prehodu blizu Salzburga na meji med Nemčijo in Avstrijo že od srede s premičnimi opozorilnimi tablami opozarjajo na sobotno zaporo karavanškega predora ter predlagajo obvoz preko Podkloštra na avstrijsko-italijanski meji, Vidma in Trsta ali pirinske avtoceste (A9) ter mejnega prehoda Šentilj.

Na območju razcepa Beljak bodo sodelavci Asfinaga pripravljeni deliti vodo tistim, ki bodo obtičali v prometnih zastojih. Tam in tudi na območju Tur bodo v pripravljenosti tudi avtovleke, ki bodo lahko hitro posredovale v primeru prometne nesreče ali okvare vozila.