Vrhunec turistične sezone znova prinesel gnečo na cestah

Skladno z napovedmi ob vrhuncu turistične sezone so bile na mejnih prehodih s Hrvaško daljše čakalne dobe.
Fotografija: Na višku sezone so mejni prehodi polni pločevine. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na višku sezone so mejni prehodi polni pločevine. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana - Na slovenskih cestah je bil zaradi vrhunca turistične sezone znova gost promet z zastoji, predvsem v smeri od turističnih krajev iz Hrvaške proti notranjosti Slovenije ter v smeri proti Avstriji in Italiji.



Čakalna doba je še vedno na mejnih prehodih Dragonja, Jelšane, Obrežje, Metlika in Gruškovje, a se počasi skrajšuje. Zastoji so tudi na Hrvaškem proti Sloveniji. Gost promet z zastoji je bil nekaj časa tudi na cesti Lucija - Strunjan.

Zaradi neviht po Sloveniji so ceste ponekod mokre, zato je v prometu potrebna še večja previdnost.

V času turistične sezone sicer velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton. Ob sobotah med 8. in 13. uro, na primorskih cestah med 6. in 16. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 8. in 21. uro, na primorskih cestah med 8. in 22. uro.
 

Pomembno je načrtovanje potovanja


Pred odhodom na pot je pomembno, da potovanje načrtujemo vnaprej in sproti preverjamo stanje na cestah. Namesto uporabe najbolj obremenjenih cest in mejnih prehodov poiščimo alternativne poti, svetujejo voznikom na Prometno-informacijskem centru.

Če je le mogoče, se na pot odpravimo, ko so glavne prometnice proti turističnim destinacijam manj obremenjene. Sicer pa izberimo manj obremenjene ceste in mejne prehode ter se na pot odpravimo v čim bolj zgodnjih jutranjih urah.



Dan sicer ni minil brez prometnih nesreč. Že zjutraj ob sedmih je bila zaradi nesreče zaprta štajerska avtocesta med priključkoma Fram in Slovenska Bistrica pri počivališču Polskava proti Ljubljani. Promet je potekal kar skozi počivališče.

Zaradi prireditve je bila v Beltincih popoldne popolna zapora ceste Bratonci - Beltinci.

V noči na ponedeljek bo na primorski avtocesti predvidoma od 21. do 5. ure na cestninski postaji Log proti Kopru promet potekal samo po enem prometnem pasu.

Komentarji: