Slovenski tovornjak na berlinski paradi ponosa

Predstavitev Slovenije na paradi ponosa v Berlinu skrbi za človekove pravice in turistične destinacije.

Objavljeno
24. julij 2016 18.06
Parada Berlin
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Na eni največjih parad ponosa na svetu, Christopher Street Day v Berlinu, je v soboto že drugo leto zapored peljal tudi slovenski tovornjak, s približno sto udeleženci, in sporočilom o različnosti Slovenije, tako v turističnem kot v smislu spoštovanja različnih ljudi.

»To je res poseben dogodek, zaradi odprtosti samega Berlina, ker ga vedno spremlja približno milijon ljudi in tudi zaradi našega slovenskega prispevka k tej demonstraciji,« je po paradi komentirala Marta Kos Marko, slovenska veleposlanica v Nemčiji, ki je bila med veleposlaniki, ki so odprli prireditev.

Po petkovi tragediji v münchenskem nakupovalnem središču je ta potekala pod strožjimi varnostnimi ukrepi, na trasi od ulice Kurfürstendamm do Brandenburških vrat je bilo tudi nekoliko manj gledalcev kot v prejšnjih letih.

Slovenski tovornjak je bil opremljen z razglednicami prepoznavnih turističnih znamenitosti, za predstavitev države in njenih stališč do skupnosti LGBT.

»Promovirali smo našo državo kot odprto in liberalno, z urejeno zakonodajo na tem področju, po sprejetju zakona o partnerski zvezi aprila letos, hkrati pa jo predstavili tudi kot pomembno evropsko turistično destinacijo,« je opisala Marta Kos Marko. Poleg veleposlaništva so za organizacijo poskrbeli še Slovenska turistična organizacija in Turizem Ljubljana, ki je prestolnico predstavljala z njeno odprtostjo in strpnostjo do drugačnih ter motom ljubljanskega župana Zorana Jankovića »Živimo skupaj, spoštujemo različnost«.

»Nemčija je velika država, v kateri so veleposlaništva več kot 180 držav. Če kje, je Slovenija lahko prepoznavna na področju aktivnosti za spoštovanje človekovih pravic. Že drugič je članica odbora za človekove pravice pri OZN, opozarjamo na pravice starejših, žensk,« je poudarila Marta Kos Marko.