Protest kot državljanska dolžnost

Slovenija se je prebudila, nasilju nasprotujemo, pred solzivcem pa se je dobro zaščititi.

Objavljeno
21. december 2012 13.28
Maja Prijatelj, Panorama
Maja Prijatelj, Panorama

Pretekli protesti se niso imeli namena sprevreči v nasilne, a vendarle se je to zgodilo zaradi provokatorjev, ki so bili verjetno najeti.

Od solzivca so se rosile oči babicam, ki so prišle stiskat pesti za boljšo prihodnost vnukov in lastno eksistenco. Svet in z njim Slovenija se mora spremeniti, upamo, da to lahko uspe tudi brez nasilja.

Slovenija se je, tako vsaj upamo, dokončno prebudila. Pustimo ob strani, da so spomladansko prebujenje na pragu zime spodbudili radarji.

Zgodilo se je nekaj, česar tisti, ki smo zagovarjali stališči, da se Slovenci ne bomo zganili in družno odšli na ulice, dokler ne bomo imeli več česa izgubiti, ali pa da bomo nezadovoljstvo z razmerami v državi prej obrnili proti sebi in svojim bližnjim kakor navzven, nismo verjeli.

In kar je še bolj neverjetno; ljudje, predvsem Mariborčani, so na ulicah vztrajali, vse dokler je bil tisti, proti kateremu so vzklikali Gotof je!, dokončno gotov.

V svojih zahtevah so bili precej bolj vztrajni in temeljiti kot sodstvo in državno tožilstvo, ki jima je iz rok spolzela večina balkanskih bojevnikov in z njimi morda poslednji kanček zaupanja državljanov v pravno državo.

Mariborski je sledila ljubljanska vstaja, ki je prinesla širšo paleto obrazov na plakatih, oblikovanih kot osmrtnice, tej pa sicer skromnejši protesti in pozivi k odstopu lokalnih šerifov v vseh večjih slovenskih krajih.

Ljudje so z narečnimi različicami vzklika Gotof je! sporočali: dovolj imamo politikov, ki se na oblasti izmenjujejo že od osamosvojitve, krivdo za razgradnjo države pa prelagajo na navadne državljane!

Dovolj imamo oblastnikov, ki namesto naraščajočih stisk ljudi rešujejo banke in se priklanjajo diktaturi neoliberalizma. Ta nas spreminja v poceni podizvajalce Zahoda, ki bomo že jutri predragi!

Siti smo načrtovalcev razvojnih strategij, ki ne trajajo dlje od dolžine njihovega mandata!

Ne bomo več prenašali osebkov, ki poslanski stolček in druge politične funkcije naskakujejo zgolj zaradi imunitete pred kazenskim pregonom.

Če je bil vzklik Gotof je! na začetku pristen izraz jeze ulice, so mu v zadnjem času različne civilne pobude, posamezniki in resnici na ljubo tudi politični poraženci, ki si želijo pridobiti nove politične točke, dali globino z bolj artikuliranimi idejami o prihodnji politični, gospodarski, pravni, socialni in kulturni podobi Slovenije.

Osem predlogov nove družbeno-ekonomske platforme preberite tudi v jutrišnji Sobotni prilogi.

Poti nazaj ni več. Če se bomo znova predali pasivnosti, si lahko pripišemo krivdo za vse morebitne posledice.

Ali kot je dejal eden od protestnikov: »Kdor se ne bo udeležil protestov, se nima več pravice pritoževati, da mu gre slabo.«

Udeležbo na današnji vseslovenski vstaji vzemite kot državljansko dolžnost. Protestirajte mirno, saj represivni aparat in provokatorji hitro prepoznajo jezik nasilja in se nanj odzovejo v enakem jeziku.

Za vsak primer pa si priskrbite zaščito proti solzivcu:

- obrazno masko, kakršne nosijo zdravstveni delavci,

- smučarsko podkapo ali ruto, ki si jo tesno ovijete okoli obraza,

- plavalna očala, ki precej bolje varujejo oči pred solzivcem kot smučarska,

- obujte udobne športne čevlje in oblecite temnejša oblačila iz materialov, ki ne vpijajo solzivca, na primer sintetike,

- v nahrbtniku imejte le najnujnejše: osebni dokument, kartico zdravstvenega zavarovanja in nekaj gotovine; energijsko ploščico, kekse ali čokolado za hitro obnovitev energije, za omilitev delovanja solzivca pa še limono, s sokom katere si po potrebi lahko izperete obraz, in čebulo, ki si jo nanesite pod nos, če ste vdihavali solzivec. Če nosite leče, vzemite še tekočino za njihovo izpiranje.