Protest v Mariboru: intelektualci in sindikati proti vladi

Med govorniki intelektualci in sindikalisti, med pobudniki tudi rektor, ki pa je odpovedal udeležbo »zaradi pritiskov«.

Objavljeno
29. oktober 2012 14.24
Posodobljeno
29. oktober 2012 14.35
Ni. Č., Delo.si, R. K., Ozadja
Ni. Č., Delo.si, R. K., Ozadja

Maribor - Na mirnem protestnem shodu »Dvignimo glave« v organizaciji Skupine 29. oktober, ki se je začel ob 15. uri in končal ob 19. uri, je približno 600 ljudi protestiralo proti vladi in zahtevalo odstop premiera Janeza Janše.

Organizatorji, ki nameravajo akcije stopnjevati, vse dokler vlada ne odide, so pričakovali okoli 2000 ljudi, tudi tiste, ki so se uprli samovolji mariborskega župana Franca Kanglerja in njegovega spornega projekta mestnih radarjev.

Med govorniki so se vrstili številni vidni intelektualci, njihove govore pa je spremljal glasbeni program s kritično noto. Protest je podprla tudi podravska Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Janja Vidmar je v imenu organizacijskega odbora Skupine 29. oktober dejala, da so bili v Skupini priča pritiskom, zato ni nenavadno, da je rektor mariborske univerze Danijel Rebolj odpovedal nastop na protestu.

Po napovedih bi na protestu poleg sindikalista Branimirja Štruklja moral nastopiti tudi rektor mariborske univerze, ki pa se je opravičil.

»Bankirsko-politična elita na hiter in pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da lahko razproda vse, kar je Sloveniji še ostalo,« je še povedala Janja Vidmar in dodala: »politika je najbolj umazana kurba v tej državi.«

Chris Wherry, medijski trener in avtor pogovorne oddaje na radiu RSI: »Stvari pri vas ne gredo v pravo smer. Nekaj ni v redu.«

Wherry, s katerim smo avgusta v Delovih Ozadjih objavili intervju, je še dejal: »Poiščite tistega, ki bo zastopal vaše interese. Z vami bom, razen če me preženejo iz države.«

Boris Vezjak, filozof: »Ta vlada ne ponuja nobene alternativne ekonomske politike, ki bi na prvo mesto postavila ustvarjanje delovnih mest in rast gospodarstva, pač pa spominja na salamoreznico. Dovolj je bilo. Vladajo nam tisti, o katerih nastajajo trilogije knjig, ki dokazujejo, da nam vladajo trgovci z orožjem. Tisti, ki so pravnomočno obtoženi, pri tem pa se vsakič, ko ne gredo na sodišče zaradi obtožb o korupciji, sklicujejo na to, da nimajo časa, ker morajo reševati nas,« je dejal Vezjak in dodal: »Sprli so narod, da lahko vladajo.«

• Predstojnik katedre za zgodovino in teorijo filma na AGRFT Igor Koršič: : »Zahtevamo vlado, ki bo utrjevala, ne uničevala.

Ludvik Čanžek je bil kritičen do načina dela predsednika vlade Janeza Janše: »Ustvarja zmedo in da bi obdržal oblast, želi ljudstvo spraviti na beraško palico.«

• Igralka, pevka in aktivistka Lara Jankovič: »Ustava se krši, krši se konvencija o človekovih pravicah. Država je pokradena.« Jankovičeva je govor zaključila z besedami »smrt fažizmu«.

• Igralka Dragica Potočnjak: »Dogaja se razgradnja države. Tega ne smemo dovoliti.«

Skupina 29. oktober je že lani organizirala podoben protest. »Mineva eno leto od prvih protestov 15. oktobra 2011 in stanje, na katero smo takrat opozarjali, počasi postaja realnost,« so sporočili v skupini.

Vseslovenski protest proti načinu reševanja krize bo tudi v Ljubljani, v organizaciji sindikatov - 17. novembra ob 11. uri na Kongresnem trgu.