Protesti vstajnikov se v soboto selijo na Primorsko

Člani gibanja bodo opozorili na problematiko nerešene meje s Hrvaško in izrekli nasprotovanje plinskim terminalom.

Objavljeno
28. marec 2013 15.33
bsu*Piran
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ljubljana - Aktivisti gibanja Vseslovenska ljudska vstaja so po akciji v Ljubljani prejšnji teden zagnali t. i. vstajniški avtobus pravice, s katerim se bodo že to soboto odpravili na Primorsko. Tam bodo opozorili, da niso pozabili na za državo pomembna podjetja in številna nerešena vprašanja glede njihovega razvoja in prihodnosti, so sporočili iz gibanja.

V sobotnem nadaljevanju protestne kampanje Opozarjamo - nismo pozabili! bodo člani gibanja opozorili na problematiko nerešene meje s Hrvaško in posledično dostopa Slovenije do mednarodnih voda ter izrekli odločno nasprotovanje plinskim terminalom v Žavljah pri Trstu. Prav tako bodo zahtevali odgovorno vodenje Luke Koper brez političnih vmešavanj in vztrajali, da lipicanci ostanejo oziroma spet postanejo ponos ter neprecenljiva naravna in kulturna dediščina Slovenije.

Zadnja postaja vstajnikov bo Kobilarna Lipica

Akcijo bodo začeli na piranskem pomolu, od koder se bodo vkrcali na ladjo in v Piranskem zalivu opozorili, "da nismo pozabili, da so nam sedanji politiki pred referendumom o arbitražnem sporazumu obljubili, da bo Slovenija ohranila dostop do mednarodnih voda". Kot poudarjajo, je Slovenija od nekdaj pomorska država s prostim dostopom do mednarodnih voda, zato "od sedanjih politikov zahtevamo, da naredijo vse, da jo kot tako tudi ohranijo".

Sledilo bo izkrcanje v Kopru, kjer bodo na Titovem trgu prebrali zahteve glede problematike plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Nato se bodo protestniki preselili pred upravno stavo Luke Koper, kjer bodo zahtevali strokovno in odgovorno vodenje luke "in spomnili, da je in bo vedno slovenska last".

Zadnja postaja vstajnikov pred povratkom v Ljubljano bo popoldne Kobilarna Lipica, pred katero bodo prebrali zahteve po zaščiti lipicancev kot nacionalnega ponosa ter naravne in kulturne dediščine Slovenije.

Akcijo oziroma njeno sporočilo podpirajo tudi Društvo slovenskih pisateljev, Civilna iniciativa SRP, Koordinacijski odbor kulture Slovenije in društvo Gibanje TRS, katerih člani se bodo akcije tudi udeležili, napovedujejo v gibanju.

S sobotno akcijo člani Vseslovenske ljudske vstaje sicer širši in lokalnim javnostim sporočajo, da bodo vršili "nenehen pritisk" na sedanje politike, da se končno začnejo obnašati odgovorno do svojih državljanov. "Dokler tega ne bodo storili, ne bodo imeli miru pred nami," so še zapisali.