Protesti zaman, starim lipam šteti dnevi

V mestni četrti Tabor bodo podrli večino dreves, a zagotavljajo, da jih bodo tudi na novo posadil.

Objavljeno
24. avgust 2017 12.20
Peter Rak
Peter Rak

Maribor – Po večtedenskih protestih krajanov se je včeraj začela prenova ceste v mestni četrti Tabor, v okviru katere bodo podrli tudi večino dreves v tamkajšnjem drevoredu. Neformalno zbrana skupina krajanov, ki je želela ohraniti stare lipe, s svojimi zahtevami ni bila uspešna, dobili pa so vsaj zagotovila, da bodo načrtovana dela v celoti izvedena.

V preteklosti namreč ni bilo vedno tako, v mestu je bilo kar nekaj primerov, ko so drevesa podrli, novih pa niso zasadili. Na zadnjem sestanku med prebivalci četrti Tabor in predstavniki Mestne občine Maribor je Aleš Klinc iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor v torek zagotovil, da bodo projekt izvedli v celoti. Od devetdesetih lip jih bodo ohranili devetnajst, na novo jih bodo posadili štiriinsedemdeset, možne pa bodo tudi spremembe, saj bodo šele po odstranitvi asfalta lahko dokončno ugotovili, v kakšnem stanju so posamezna drevesa.

Krajani razdeljeni

Krajani Tabora oziroma prebivalci Ceste zmage so se v preteklih dneh sicer razdelili na dva tabora; eni so projektu odločno nasprotovali, drugi so ga zagovarjali. Največ očitkov je bilo na račun načrta, ki ni predvideval več variant, tudi takšnih, v okviru katerih bi drevored ostal nedotaknjen. Poleg tega so nasprotniki posega trdili, da je večina dreves zdravih, da je priporočila za ohranitev drevoreda izdal tudi zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine (ZVNKD) ter da za poseg investitor nima gradbenega dovoljenja. Na občini odgovarjajo, da so načrti prenove znani že tri leta, da so soglasji dobili tako od mestne četrti Tabor kot od ZVNKD, saj gre zgolj za priporočilo o ohranitvi dreves in ne za zavezujoč odlok, gradbenega dovoljenja pa da ne potrebujejo, ker gre za vzdrževalna in obnovitvena dela v javno korist.

Zagovorniki projekta so nasprotno menili, da je že skrajni čas za celovito ureditev ulice, na shodih in protestih, ki niso bili prijavljeni in so potekali brez dovoljenj, pa je bilo menda tudi veliko ljudi, ki na Cesti zmage sploh ne stanujejo.

Dela vredna milijon

V okviru obsežnih del na Cesti zmage med križiščema z Ulico Pariške komune in Delavsko ulico, ki so po predračunu vredna milijon evrov, bodo zamenjali vodovodno in plinovodno napeljavo, telekomunikacijske in električne vode, na novo uredili javno razsvetljavo, pločnike in asfaltno plast na cestiščih ter zagotovili dodatna parkirna mesta. Četrtino denarja bo zagotovila občina, tri četrtine pa ministrstvo za gospodarstvo.

Ne bodo pa uredili individualnih električnih vodov, saj se Elektro Maribor kljub pozivu občine ni odločil za vkop električne napeljave, ki zdaj poteka med hišami. V ozadju so menda odločitve nekaterih stanovalcev, ki za ta poseg niso dali soglasja, čeprav kasneje takšni posegi ne bodo več mogoči.

Delavci Nigrada so včeraj deloma že zaprli cesto, na kateri do zaključka del ne bo mogoče parkirati, dostop pa bo možen le za interventna vozila. Natančen termin izvedbe projekta še ni določen, kar je prav tako povzročilo precej nejevolje pri prebivalcih. Pri Nigradu obljubljajo, da bodo za to poskrbeli v najkrajšem času, drevesa pa bodo posadili najkasneje do začetka novembra. Včeraj so delavci začeli odstranjevati dotrajan asfalt na pločnikih, prva drevesa pa bodo predvidoma padla jutri.