Protestna peticija zaradi prepovedi nastopa Jožeta Pirjevca

»Izvršilna oblast je grobo posegla v avtonomijo društva in se lotila urejanja civilnodružbenega življenja.«

Objavljeno
01. avgust 2012 12.10
Posodobljeno
01. avgust 2012 12.19
RUSKA KAPELICA
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika

Ljubljana - Ker je »nek vladni urad« prikrajšal nedeljsko slovesnost ob Ruski kapelici za nastop akademika Jožeta Pirjevca, so nekateri člani Društva Slovenija - Rusija, in ne društvo ali katerikoli njen organ, ki organizira vsakoletno prireditev pod Vršičem, simpatizerji, somišljeniki in zagovorniki avtonomnosti društvenega življenja in civilnodružbenih gibanj začeli z zbiranjem podpisov pod peticijo.

V njej opozarjajo: »Letos se je zgodilo to, da je izvršilna oblast (vlada RS ali kar kabinet njenega predsednika, kot poročajo mediji) grobo posegla v avtonomijo društva in se lotila urejanja civilnodružbenega življenja svojih državljanov na nedopusten način. To je zaskrbljujoče in bati se je, da tako ravnanje presega enkratnost nedeljskega dogodka. Zato izrekamo globoko nezadovoljstvo in nestrinjanje z oblastniškim vmešavanjem v civilnodružbeno življenje, ki kaže tudi nerazumno podcenjevanje zgodovinskega pomena, trdoživosti in vpliva društvenega življenja na Slovenskem. «

Pobudnica peticije je Neda Pagon, ki jo v slovenski javnosti poznamo kot urednico, publicistko, prevajalko in doktorica sociologije kulture ter sodi med najvidnejše slovenske intelektualce. Dolga leta je bila urednica založbe Studia humanitatis.

V peticiji poudarja, da je bil nastop akademikov »pomemben in poseben« prispevek k slovesnostim, s katerimi že šestnajsto leto obeležujejo delovanje Društva Slovenija - Rusija, zato bi se spodobilo, da bi tudi nova izvršilna oblast poiskala primeren način za soudeležbo, vendar ne predvideni govornik Pirjevec ne društvo na letošnjem dogodku nista bila pomembna.

Pagonova pravi, da je peticija nastala na njeno pobudo, podpise pa bo zbirala do petka, ko bo objavljen »prepovedan« govor Jožeta Pirjevca v enem od slovenskih tednikov.

 

Kabinet predsednika vlade je v ponedeljek sicer zanikal, da bi postavljali pogoje, kdo lahko nastopi na slovesnosti ob Ruski kapelici.