Protestniki na domu obiskali Mikla in Pivca

Skupina kakih 25 protestnikov je danes na domu obiskala podžupana MOM in predsednika mariborske SDS.

Objavljeno
14. januar 2013 21.17
PRIDEMO NA OBISK
Robert Galun, Maribor, Pi.K., Delo.si
Robert Galun, Maribor, Pi.K., Delo.si

Maribor – Protestniki nadaljujejo z obiski mestnih svetnikov. Sinoči so se odpravili k mariborskemu podžupanu Milanu Miklu, ki po odstopu Franca Kanglerja začasno vodi občino, ter k svetnikoma Gregorju Pivcu in Danilu Burnaču.

Najprej so jo mahnili do Pivca (SDS) in mu prebrali nepodpisano odstopno izjavo z njegovim imenom. Pivca kakšnih 30 protestnikov ni zmedlo, nasprotno, postregel jim je s čajem, odstopne izjave pa ni sprejel: »Ko se bom odločil, bom takšno izjavo napisal sam.«

Pojasnil jim je, da kot svetnik vztraja, ker je treba najprej sprejeti letošnji proračun, sicer Maribor do jeseni ne bi imel operativnega mestnega sveta. Nekdo iz množice mu je repliciral z belgijskim primerom, kjer niso imeli vlade dve leti in ga izzval, naj podpiše odstopno izjavo in znova kandidira. »Saj to bom,« je odvrnil Pivec.

Pri Miklu in Burnaču (oba Županova liste in SLS) so se protestniki zadržali manj časa, navsezadnje tudi čaja niso dobili. Podžupan Mikl, ki je že zavrnil dvome glede svoje pristojnosti vodenja občine, jim je zaželel zdravja in miru v letu 2013, Burnač pa meni, da jih je val revolucije izkoristil za politično igro: »Vem, da ste nekateri člani političnih strank in želim vam, da bi prišli v mestni svet.«

Tudi tokratni, že tretji protest pod geslom Pridemo na obisk! je ves čas budno spremljala policija. Ta je doslej enemu protestniku že izdala plačilni nalog, ker je prejšnjo sredo v stanovanjskem bloku uporabil megafon; kazen znaša 104 evre.

Kazni se očitno obetajo tudi po »obisku«, ki je potekal dan kasneje, in sicer po mnenju policije zaradi nedostojnega vedenja: »Policisti bodo po zaključku zbiranja obvestil izdali več plačilnih nalogov zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru.«

Na facebook strani Franca Kangler naj odstopi kot župan Maribor pa so se medtem odzvali na poziv informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, naj protestirajo pred mestnim svetom in ne pred domovi politikov. Odgovarjajo, da so vedno, ko so v času seje mestnega sveta napovedali protest, na občini spremenili datum ali uro in jim je kot edina možnost ostal le še poziv svetnikom k odstopu na domu.

S sporočilom za javnost so se znova oglasili tudi mestni svetniki in medije pozvali k odgovornemu in objektivnemu poročanju. Ob tem, ko zagovarjajo medijsko neodvisnost in nepristranskost ter svobodo govora, so namreč razočarani nad medijsko podporo pri pohodih »udarnih skupin«. Po njihovem prepričanju je skupinsko povzročanje nasilja, strahu in nereda pred domovi fizičnih oseb tematika, ki bi jo bilo treba v družbeno odgovornem mediju izpostaviti kot nedopustno in javno obsoditi tovrstne pritiske.