Protestniki po enem letu spet na ulice proti vladi

Vzrok enako slaba ali še slabša družbena klima.

Objavljeno
27. oktober 2013 21.12
Slovenija, Maribor, 26.11.2012 - Gotof je na trgu generala Maistra foto:Tadej Regent/Delo
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – V torek bodo protestniki v petih slovenskih mestih – leto dni po mariborski »radarski vstaji« – skušali znova zbuditi uporniški duh. Protesti, ki so lani odnesli mariborskega župana Kanglerja, na ljubljanske ulice pa prignali tisoče nasprotnikov Janševe vlade, tudi tokrat zahtevajo zamenjavo oblasti.

Središče protesta proti vladi Alenke Bratušek bo po odzivu na socialnih omrežjih sodeč tudi tokrat v največjem štajerskem mestu. Udeležbo na shodu, ki bo potekal na osrednjem mariborskem trgu Leona Štuklja, je na facebooku napovedalo več kot 1300 ljudi. V prestolnici, kjer se bodo protestniki zbrali pred parlamentom oziroma »hramom korupcije«, kot so ga poimenovali za to priložnost, je prihod za zdaj napovedalo okoli 500 protestnikov, nekaj sto pa se jih bo predvidoma zbralo še v Kranju, Kopru, Novi Gorici in Murski Soboti. Povsod bodo zahtevali odstop sedanje politične garniture in zamenjavo strankarskega parlamentarizma z obliko neposrednega demokratičnega odločanja državljanov.

Izgredi niso izključeni

Organizator in idejni oče letošnjih protestov je mariborski aktivist Sanjin Jašar, vstaji pa se bo priključila večina gibanj, ki so tudi lani pozivali na ulice. Pravijo, da protest organizirajo zaradi enako slabe ali še slabše družbene klime kot pred letom dni ter kot dokaz, da bodo enako kritični do vsakokratne politične opcije. »V državi, kjer je pravica samo skupek črk na papirju, kjer gledamo lačne otroke v šolah, kjer sta samooskrba in suverenost na minimalni ravni, kjer gledamo na tisoče praznih stanovanj, medtem ko se mlade družine stiskajo v nelagodju, ali jim bo uspelo plačati najemnino za prihodnji mesec, je edina legitimna naloga ljudstva upor,« so organizatorji iz gibanja 29. oktober zapisali na protestniškem vabilu.

Jašar je za Delo ocenil, da kljub manku tako očitnega sprožilca ljudskega nezadovoljstva, kot so ga lani ustvarili razvpiti hitrostni radarji, družbena klima ni nič manj naelektrena. »Od protesta zato pričakujem, da bo to spet nova odskočna deska za masovno združevanje in vnovično dokazovanje, da ljudstvo, ko se za nekaj odloči, lahko to tudi doseže,« je dejal. Zaradi širokega nezadovoljstva in osebnih stisk ljudi pa ne izključuje, da bi se na ulicah in trgih lahko ponovili nasilni izgredi, ki so lani nekajkrat povsem zasenčili navadno mirne in dostojne demonstracije. Notranji minister Gregor Virant je sicer ob robu petkovih pogajanj s sindikati dejal, da bo policija proteste spremljala podobno kot doslej in da ne predvidevajo uporabe dodatnih izrednih ukrepov. Dodajmo, da nobeden od torkovih protestov za zdaj ni uradno prijavljen kot shod.

Nepremičninska vstaja?

Upor vladnim ukrepom pa na pobudo opozicijske SLS snujejo tudi nekatera interesna združenja. Predsednik ljudske stranke Franc Bogovič in predsednik upravnega odbora Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh sta danes sklicala sestanek vseh organizacij, ki nasprotujejo uvedbi nepremičninskega davka. Pobuda združuje interese obrtnikov, gospodarstvenikov, občin, turističnih organizacij, kmetov in drugih SLS idejno sorodnih organizacij. Pobudniki o vsebini povezovanja in možnih oblikah nasprotovanja nepriljubljenemu vladnemu ukrepu so za zdaj še skrivnostni, ne izključujejo pa možnosti poziva k državljanski nepokorščini in v skrajnem primeru tudi izraza nezadovoljstva na svojih protestih. »Čas je, da se končno zasliši glas tistih, ki delajo!« je v vabilu na sestanek zapisal Bogovič.