Protestniki zdaj mestne svetnike obiskujejo na domu

Ker ponedeljkov protest pred občino ni zalegel, so začeli protestniki mestne svetnike obiskovati kar doma.

Objavljeno
09. januar 2013 22.11
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Nedavna napoved mariborskih protestnikov, da bodo kmalu sledile nekakšne diverzantske akcije v slogu nekoč zelo popularne serije Vrnitev odpisanih, počasi postaja realnost. Ker ponedeljkov protest pred občino ni zalegel, so začeli protestniki mestne svetnike obiskovati kar doma.

Na poziv na facebook profilu Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora na nekoliko drugačen protest se je nocoj odzvalo kakšnih 40 protestnikov. Še pred tem so na omenjenem profilu skupaj izbrali slogan, ki se glasi »Pridemo na obisk!«

Prvi večer so se odločili obiskati tri svetnike: Brigito Brumen iz SDS, Primoža Juharta iz Liste za pravičnost in razvoj ter Desusovo Jelko Kolmanič. Nekdo je na facebooku objavil naslove njihovih bivališč, a se je zapletlo že pri prvi. Brumnova namreč na sprva objavljenem naslovu ne živi, zato so se protestniki zbrali na napačni lokaciji. Ko so izvedeli za pravo, so jo kajpak mahnili tja in nekdo jim je celo odprla vhodna vrata bloka.

Brumnova jim vrat ni odprla, zato je eden izmed protestnikov le prebral odstopno izjavo z njenim imenom ter jo zataknil za vrata. Ker je imel v rokah megafon je bilo na hodniku zelo glasno, preostali protestniki pa tudi niso bili ravno tiho. Med stenami so odzvanjali celo zvoki plinske troblje.

Množica protestnikov se je zatem skozi taborska blokovska naselja odpravila v Novo vas na obisk k Primožu Juhartu, a se je zapletlo tudi pri njem, saj menda sploh ne živi na tistem naslovu. To jih seveda ni ustavilo, čez cesto so se odpravili še k Jelki Kolmanič in ponovili vajo z branjem odstopne izjave; jabolčnega zavitka, o katerem so nekateri protestniki na glas sanjali na stopnišču, pa za dobrodošlico seveda niso dobili.

Po prvotnem načrtu bi morali protestniki obiske takrat skleniti, saj so bili na seznamu le trije svetniki, a se je pred blokom hitro vnela debata, da bi bilo dobro obiskati še koga. »Astrid, obiščimo Astrid!« je rekel nekdo. Vendar podžupanje Astrid Bah niso obiskali, saj je neformalna vodja, ki je imela v rokah ves čas pokrovko in veliko kovinsko žlico, odvrnila, da danes obiskujejo svetnike na desnem bregu Drave.

So pa odkrili, da v bližini stanuje svetnik SLS Aleksandar Jovanović. A tudi pri njem niso imeli sreče, saj jim je vrata odprla njegova mati ter jim pojasnila, da sin pri njej ne živi.

Protestnike so ves čas spremljali tako uniformirani policisti kot policisti v civilu, in to v razmeroma velikem številu, vendar jim ni bilo treba posredovati, saj je z izjemo hrupa vse potekalo mirno. Eden izmed protestnikov je dejal, da je to pritisk na svetnike in da jih bodo obiskovali, dokler ne bodo odstopili. To bodo menda počeli vsak večer, dnevno naj bi obiskali po tri svetnike. Od 45 svetnikov jih je sicer doslej odstopilo 10.