Proti beguncem na Vrhniki 200 ljudi

Vrhniški župan od države zahteva bolj primerno lokacijo za nastanitev prebežnikov, lahko tudi v njihovi občini.

Objavljeno
26. februar 2016 18.07
Protesti PROTI migrantom na Vrhniki
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Vrhnika - Nekaj manj kot 200 ljudi je danes na shodu pred vrhniško občino izrazilo nasprotovanje namestitvi migrantov v stari vrhniški vojašnici. Shod poteka mirno, udeležuje pa se ga tudi vrhniški župan Stojan Jakin, ki od države zahteva, naj migrante premesti na bolj primerno lokacijo, lahko tudi v vrhniški občini.

Kot je za STA povedal župan, z migranti zdaj nimajo nobenih težav, kljub temu pa ljudje skrbi, saj sta zraven centra, kjer so nameščeni migranti, tudi šola in vrtec s skupaj 850 otroci.

Za varnost je po zagotovilih župana poskrbljeno. »V samem centru je šest policistov, ki nadzirajo odhode in prihode. Okoli centra se vseskozi giblje ena policijska patrulja s psom, dogajanje pa občasno nadzira tudi patrulja vrhniške policije. En policist in komunalna redarka redno nadzirata tudi peš poti, na katerih se zadržujejo otroci,« je dejal.

Z vodstvom migrantskega centra so se po besedah župana tudi dogovorili, da v kritičnih urah, ko otroci prihajajo in odhajajo iz vrtca, migrantom dajejo obroke hrane, da bi se v tistem času bolj zadrževali v centru.

 


Župana moti, da imajo samo na Vrhniki migranti možnost izhoda, zato je od države zahteval, da je center, če že mora biti na Vrhniki, zaprtega tipa. V stari vojašnici je po njegovih besedah prostora za 840 migrantov, vendar je to po njegovi oceni odločno preveč. Zato je od države zahteval, da je lahko migrantov največ 150, za kar je tudi dobil zagotovila, da številka ne bo presežena. »To je po mnenju policije še varnostno obvladljivo, več pa ne,« je dejal.

V stari vrhniški vojašnici je sicer trenutno nameščenih 133 migrantov, pri čemer gre v celoti za družine. Župan je dejal, da z njimi ni nobenih težav, »se pa čuti, da gre za povsem drugačno kulturo.«

Shoda se je udeležilo tudi nekaj tistih, ki nastanitvi migrantov na Vrhniki ne nasprotujejo. S transparentom Žice so za ovčice so sporočali, da jih migrantje ne motijo.

 

Gorazd Mauri je STA povedal, da ga žalosti, da lahko nekdo nasprotuje namestitvi skupine ljudi, o kateri ne ve nič in ne predstavlja nobene varnostne grožnje. »Četudi so nastanjeni poleg vrtca, mislim da ima strah v tem primeru prevelike oči,« je dodal.

Do zdaj so svoje nasprotovanje namestitvi migrantov v njihovo bližino izrazili prebivalci Kranja in prebivalci Logatca, za v soboto pa sta napovedana tudi dva shoda v Ljubljani. Eden proti namestitvi migrantov v Samski dom na Kotnikovi, drugi pa v podporo namestitvi.