Danes dan globalne akcije proti tajnim gospodarskim sporazumom

Na protestu proti sporazumom TTIP, Ceta in Tisa se je v Ljubljani zbralo približno sto ljudi, v Nemčiji več tisoč.


Objavljeno
17. april 2015 19.39
Posodobljeno
18. april 2015 06.00
Je. G., Delo.si, STA, Mojca Zabukovec, Ljubljana
Je. G., Delo.si, STA, Mojca Zabukovec, Ljubljana

Ljubljana - Koaliciji proti tajnim sporazumom so danes v Ljubljani s protestom izrazili svoje nasprotovanje sporazumom TTIP, Ceta in Tisa ter pozvali k njihovi zaustavitvi. Na protestu proti sporazumom, ki naj bi multinacionalkam omogočili povečevanje dobičkov na račun ljudi, se je zbralo približno sto ljudi, piše STA.

Akcije proti čezatlantskemu trgovinskemu in investicijskemu partnerstvu med EU in ZDA (TTIP), gospodarskemu in trgovinskemu sporazumu med EU in Kanado (Ceta) ter sporazumu o trgovini s storitvami (Tisa) danes potekajo po vsem svetu, del tega dogajanja pa je tudi Slovenija. V Ljubljani na Prešernovem trgu je namreč protest pripravila Koalicija proti tajnim sporazumom.
Na protestu se je zbralo približno sto ljudi, ki so svoje nasprotovanje trgovinskim sporazumom izražali z napisi, kot so Nočemo biti lahek plen korporacijskih hijen, Nočemo države v krempljih korporacij, Nočemo države podtalnih mahinacij.

Med protestniki je bil tudi poslanec ZL Matjaž Hanžek, ki je prepričan, da bodo sporazumi Sloveniji škodovali bolj ali manj na vseh področjih, kjer bodo multinacionalke lahko določale standarde. Trenutno je največ strahu na področju kmetijstva pa tudi pri vprašanju socialnih standardov. Če bo denimo multinacionalka ugotovila, da nekateri socialni standardi v neki državi omejujejo njihovo prosto konkurenco, bo lahko tožila državo, svari Hanžek.

Tudi nekdanji predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut meni, da bi bili s sporazumi v Sloveniji najbolj prizadeti okoljski standardi in položaj slovenskega kmetijstva. Če vlada želi povečati prehransko samooskrbo države, bi morala odstopiti od sporazuma, dodaja.

Protesta so se med drugim udeležili še evropski poslanec Igor Šoltes, glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj in poslanka ZL Violeta Tomić.

Aktivna kampanja proti omenjenim sporazumom v Sloveniji poteka že od konca lanskega leta, ko se je v skupnih prizadevanjih zbralo več kot 20 civilnodružbenih gibanj, nevladnih organizacij, sindikatov in političnih strank.

Protesti po svetu

Proteste, okrogle mize in javne tribune so za danes napovedali v več mestih po Evropi, ZDA, Latinski Ameriki in drugod. »Na skoraj vseh celinah bodo potekale akcije, ki bodo nosile isto sporočilo; da ljudje nasprotujemo vsem prostotrgovinskim sporazumom, ker ne prinašajo razmer, v katerih se cedita med in mleko, ampak omogočajo multinacionalnim podjetjem, da izkoriščajo danosti naših držav ter na račun ljudi, socialnih pravic, javnih storitev, okolja in standardov kakovosti še povečujejo svoje že tako astronomske dobičke,« opozarjajo v slovenski koaliciji. S protestnim shodom v Ljubljani so se prvič že oktobra lani pridružili vseevropskemu dnevu akcije proti trgovinskim sporazumom.

Pod okriljem koalicije Stop TTIP, ki združuje več kot tristo civilnodružbenih organizacij iz vse Evrope, medtem nadaljujejo zbiranje podpisov proti tajnim trgovinskim sporazumom. Doslej je peticijo podpisalo skoraj milijon sedemsto tisoč državljanov, zbiranje pa bodo nadaljevali še do začetka oktobra, ko bodo podpise izročili evropski komisiji in parlamentu.

Trije odbori proti ISDS

Eden od spornih delov sporazuma med Evropo in ZDA ostaja pravni mehanizem ISDS, namenjen reševanju sporov med vlagateljem in državo, ki je za zdaj izključen iz pogajanj. Potem ko so v evropski komisiji opravili javno spletno posvetovanje in po besedah komisarke za trgovino Cecilie Malmström ugotovili, da obstaja »velik dvom o tem instrumentu«, so napovedali »odprto in iskreno razpravo z vladami EU, evropskim parlamentom in civilno družbo pred kakršnim koli sprejetjem priporočil o zaščiti naložb in reševanju sporov«. V treh odborih evropskega parlamenta za ustavne in pravne zadeve ter za peticije so se na četrtkovem glasovanju že izrekli proti mehanizmu. O tem bodo konec maja odločali tudi v parlamentarnem odboru za mednarodno trgovino.

Medtem uradno stališče do mehanizma ISDS pripravlja Slovenija. Kdaj bo znana njegova vsebina, na ministrstvu za gospodarstvo niso povedali, sporočili so le, da »ko bo stališče sprejeto, bo javnost o tem obveščena«.

Da pa javnost pri njegovem oblikovanju ne sodeluje, čeprav bi morala, opozarjajo v Koaliciji proti tajnim sporazumom. »Pogajanja o sporazumu TTIP so za državljane zelo pomembna, a jih poudarjajo zgolj nevladne organizacije, zato nas upravičeno skrbi, ali bo slovenska vlada ustrezno zastopala interese državljanov,« opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije.

V Nemčije na ulice več tisoč protestnikov

Demonstracij proti TTIP, Tisa in Ceta se je v Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu, Stuttgartu in drugje udeležilo več tisoč ljudi. Protestni shodi proti sporazumom, ki po mnenju številnih Nemcev med drugim znižujejo standarde v prehrambeni industriji, so potekali na 190 lokacijah po državi.

Nemški Zeleni so vlado v Berlinu in evropsko komisijo po poročanju STA opozorili, naj današnje proteste vzamejo resno, saj da sporazumu TTIP nasprotujejo tudi številni sindikati in civilno-družbena gibanja.